”Sorgligt”. – Jag jobbade i närheten förut och brukade gå hit en gång i månaden, säger Erik Amkoff som äter en hejdå-middag med Zofia Debska. Till vänster Ewa Beit. Foto: Sanna Källdén

En klassiker försvinner från Tegnérgatan

Flera klassiska matställen lämnar Vasastan. Den här gången är det polska restaurangen Café Piastowska som tar farväl av gästerna på Tegnérgatan efter 33 år.

  • Publicerad 15:25, 14 jan 2016

1983 öppnade Café Piastowska dörrarna på Tegnérgatan 5 för första gången. Restaurangen hade då karaktären av ett matkafé och saknade serveringstillstånd.

– Krogen startades av en jazzälskande jurist som hette Bosse Sandell och hans polska hustru Halina. Honom träffade jag aldrig men Halina var en jättefin person, säger Ewa Beit, som tog över Café Piastowska när Halina gick bort 2012.

– Jag hade bara gått hit i fem år, men det är ett sånt fantastiskt ställe. Jag kunde inte låta det försvinna, säger Ewa Beit som inte har någon erfarenhet sedan tidigare av att driva restaurang.

"Datorfri zon"

Tillsammans med sin exman som är från Polen och en annan kompanjon har hon drivit stället i tre år. Vid första anblicken ser det litet ut, men källaren rymmer sällskap på upp till 15 personer. På hemsidan beskrivs Café Piastowska som "en garanterat latte- och datorfri zon med mustiga soppor, polsk husmanskost, turkiskt kaffe och levande ljus" och när vi besöker krogen en dryg vecka innan stängning är det precis vad som möter oss. I de gamla stenvalven står borden uppdukade och på kvällen är det fullbokat fast det är en vardag mitt i veckan. Ur högtalarna strömmar gammal jazz – ingenting som spelas är äldre än sent 60-tal.

– Fast ibland fuskar jag och spelar något från tidigt 70-tal. Ingen märker, säger Ewa Beit.

"Tungt och slitigt"

Nu väljer hon och hennes kompanjoner att stänga. I höstas drabbades lokalen av översvämning och i källarplanet stod en decimeter vatten vilket tvingade dem att hålla stängt fram till slutet av november. Men det är inte hela förklaringen.

– Vi vill utvecklas åt olika håll. Och det här är ett slitigt och tungt jobb. Det var mycket jag inte hade tänkt på, som att man måste slänga en massa tomflaskor. Jag är lite av en fri fågel och har svårt att vara stilla på ett ställe, säger Ewa Beit.

Reaktionerna på stängningen har varit många och sorgsna. "Tegnérgatan mister sin charm" och "jag firade min födelsedag där för några år sedan och det var en av de bästa middagar jag har haft med mina kompisar" lyder några av kommentarerna på Facebook. Ewa Beit kommer själv att sakna stället.

– Jag satt kvar här i natt och tittade på olika musikinspelningar, till exempel med Edith Piaf. Jag kände att jag plågas av nostalgi men samtidigt gläds jag åt friheten.

Sista kvällen Café Piastowska har öppet är lördagen den 23 januari.