Vid undersökningen visade det sig att Rambolina fått en kula i ryggen. Foto: Läsarbild Privat

En katt skjuten och en knivskadad i Värmdö

I torsdags blev Caroline Backéus och Rickard Anderssons katt Rambolina skjuten med en kula i ryggen vid hemmet i Ramsdalen. Under helgen blev en katt i norra Kopparmora svårt knivskuren i underlivet. – Om det är samma person som går omkring och gör så sjuka saker måste den stoppas, säger Caroline Backéus.

  • Publicerad 15:08, 10 okt 2018

Caroline Backéus och Rickard Andersson brukar ropa in sina katter på kvällarna nu på hösten när det blivit kallare. I torsdagskväll vid 21-tiden hittade de en av katterna, Rambolina, sittandes nedanför trappen till huset.

– Hon satt och tittade på oss i en konstig ställning och vi tänkte att hon brutit ryggen, berättar Caroline.

De bar in henne i ljuset och upptäckte att Rambolina blödde på ena sidan.

– Svansen fungerade inte och hennes bakben var helt lealösa. Vi körde in henne till Bagarmossens djursjukhus, som var kvällsöppet.

När veterinären hade rakat bort pälsen på ryggen upptäckte de ett hål i ryggen och beslöt sig för att göra en röntgenundersökning.

– Alla blev chockade när bilderna visade att hon hade en kula i ryggen som tryckte på nerverna. Hon låg och skadade av smärta trots att hon fick smärtlindring och vi tog beslutet att avliva henne, berättar Caroline.

De bor i Ramsdalen längst ut på en udde och undrar vem som ligger bakom dådet.

– Vi gjorde en polisanmälan men den är nedlagd i brist på bevis. De hade behövt kulan, men det skulle ha kostat oss 8 000 kronor extra att ta ut den oavsett om katten levde eller inte, säger Caroline.

Kulan misstänks komma från ett luftgevär.

De har lagt ut händelsen på Facebook i gruppen Värmdöbor för att varna andra och i förhoppning om att få in tips om vem som kan ha skjutit Rambolina.

En annan katt blev knivskuren

Efter helgen hörde en kattägare från norra Kopparmora av sig till Caroline och berättade att hennes katt hade blivit knivskuren i underlivet under helgen.

– Deras katt blev illa tilltygad och jag vet inte om den lever. Hon meddelade mig att hon skulle göra en polisanmälan och referera till vår anmälan. Jag hoppas att polisen tar upp anmälan igen. Nu är det två katter inom loppet av några dagar som råkat illa ut. Jag hoppas verkligen att inga fler katter ska råka ut för de här hemska, säger Caroline.

Nu är det två katter inom loppet av några dagar som råkat illa ut

Massor av stöd

Efter utlägget på Facebook har de fått in massor av stöd från folk. Någon har startat en insamling till hittelön till den som hjälper till att hitta gärningsmannen eller alternativt till ett katthem så att det ska finnas pengar till djursjukvård. Deras grannar har stöttat och satt upp flygblad i området om händelsen för att få in tips.

– Det känns underbart att se att folk bryr sig, det är jättemånga som har tagit det här på allvar, säger Caroline.