Återvändare. Lisa Ambjörn lämnade London för uppväxtens Farsta. Hennes tv-serie Sjukt är filmad på hemmaplan och bygger på egna erfarenheter. Foto: Arpi Sahakyan

”En kärleksförklaring till platsen där jag växte upp”

Från London till Farsta till tv-succé. Hyllade serien Sjukt bygger på Lisa Ambjörns egna erfarenheter av att som ung drabbas av cancer – och att återvända från en världsmetropol hem till föräldrarna i Farsta.

  • Publicerad 12:00, 20 apr 2021

”Where are you going?” frågar taxichaffisen i London.

”Home. Farsta, Sweden.”

Scenen finns med i första avsnittet av nya SVT Play-serien Sjukt. Den unga kvinnan i taxin heter Alice och har nyss blivit friskförklarad från livmoderhalscancer.

Men när pojkvännen gör slut, ger Alice både honom och världsmetropolen fingret och drar hem till Farsta.

För idé och manus står Lisa Ambjörn, 32, själv uppväxt och bosatt i Farsta. Precis som Alice bodde hon flera år i London där hon som 24-åring fick diagnosen livmoderhalscancer.

– Jag flyttade till London för att återupptäcka mig själv. Jag hade bott i Farsta i nästan 20 år och blivit väldigt definierad av normerna här. I London kan man försvinna i mängden. Men sjukdomen drog undan mattan under mina fötter, säger hon.

Redan under behandlingen började hon inse att London inte var rätt. När hon friskförklarats flyttade hon tillbaka till Farsta, och bodde precis som Alice i serien den första tiden hemma hos sina föräldrar.

Tuff första tid

För Alice blir hemkomsten tuff. Hon får kämpa för att finna fotfästet bland gamla vänner som förändrats och gamla mobbare som är sig lika.

Hur kände du själv för Farsta när du kom hem?

– När Alice återvänder är det med en känsla av att ha misslyckats och så var det för mej också. Men jag blev bättre på att acceptera att jag är en del av den här platsen och att den är en styrka och trygghet hos mej.

”Borta bra men Farsta bäst”, säger pappan i serien. Är det så du känner nu?

– Ja, jag älskar verkligen Farsta. Det är ett av seriens teman: Är det så jävla farligt att bli kvar? Vad är det för normer vi sätter upp av vad som är ett lyckat liv? Jag har väldigt svårt att hålla med om bilden av våra förorter generellt. För mej är Farsta oängsligt, opretentiöst och tryggt.

Inspelning. Serien Sjukt filmades runt om i Farsta förra sommaren och hösten, bland annat i Gubbängen, Telestaden, Sköndal och här på Farsta torg. Foto: Privat

Serien bjuder på igenkänning för Farstabor. Flygbilden över husen på Ölmevägen, tobaksaffären i Gubbängen. Sjukhusscenerna som ska föreställa London är inspelade i Telestaden och första avsnittets balkongscen i Sköndal.

Filmade på ”mammas gata”

Lisa Ambjörn fanns hela tiden med under inspelningarna.

– Det är det mäktigaste jag har gjort hittills i min karriär. Att få sitta bara en bit ifrån där jag växte upp och se skådespelare gestalta något som handlar om mitt liv.

Hon minns en härligt kaotisk första inspelningsdag på Farsta torg:

– Det kom fram så mycket folk, både gamla vänner och en del Farsta-original. Det är en scen där de kramas och det var folk som gick förbi och ropade ”Hallå, det är corona!”.

Skildrar allvar med humor

Serien har fått positiva recensioner, inte minst för sitt sätt att hantera ett allvarligt ämne som cancer genom drastisk humor.

– Jag har försökt skriva om min cancer tidigare men då har blivit mörkt och melankoliskt. När jag försökte skriva det som en komedi lossnade det. Jag som själv haft cancer vill inte kolla på någon som mår piss, det blir bara deppigt, säger Lisa Ambjörn.

Storserie på g

Efter lågbudgetserie i Farsta väntar nu något helt annat. Lisa Ambjörn är huvudförfattare till Netflixserien Young Royals som har premiär i sommar – i 180 länder.

– Det känns lite overkligt faktiskt, säger hon.

Namn: Lisa Ambjörn

Ålder: 32 år

Bor: Vid gränsen mellan Farsta och Hökarängen

Gör: Manusförfattare och röstskådespelare

Aktuell: Med den delvis självbiografiska komediserien Sjukt på SVT Play.

Visa merVisa mindre

Lisa Ambjörns bästa Farstatips:

Vegansk pad-thai på Gula kiosken på Färnebogatan.

Häng på strandpromenaden vid Magelungen.

Cykeltur till små klippor vid Flaten på sommaren.

Visa merVisa mindre

Trygg i Farsta. ”För mig är Farsta oängsligt, opretentiöst och tryggt”, säger Lisa Ambjörn. Foto: Arpi Sahakyan