Området Hårsta Backe, med 150 lägenheter, ska ombildas från hyresrätter till bostadsrätter. Beslutet är redan klubbat av den kommunala hyresvärden tillika ägaren Järfällahus.

Men nu har kommunstyrelsen återremitterat ombildningen för närmare granskning då Hyresgästföreningen (HGF) och flera grannar påstår att allt inte har gått rätt till.

– Det finns flera oklarheter som behövs redas ut, säger Eva Ullberg (S), oppositionsråd.Det var oppositionen som röstade för återremittering, och de fick med sig Sverigedemokraterna.

99 röster blev 100

Så vad är det HGF misstänker? För att en ombildning ska bli av måste två tredjedelar av hyresgästerna säga ja. I fallet med Hårsta backe krävdes 100 ja-röster.

En ombildningskonsult har tillsammans med styrelsen i bostadsrättsföreningen knackat dörr och samlat in fullmakter. Enligt skärmavbilder som Mitt i tagit del av framgår det att röstlängden fastställdes till 101 personer varav två röstade nej.

– När ombildningskonsulten förstår att han bara fått 99 ja röster, så slänger han i slutet fram en ny fullmakt och säger att ”nu har jag 100 röster!”, säger Helena Lindgren, från Hyresgästföreningen.

Röstlängden ökade då helt plötsligt från 101 till 102, menar Helena Lindgren.

– Så får det inte gå till, säger hon.

Och den sista fullmakten går inte att kontrollera, eftersom personen har skyddad identitet. I röstningsprotokollet står det ”Sekretess”.

Men här står ord mot ord. Ombildningskonsulten påstår att han vid varje punkt under stämman uttryckligen sagt att han hade en till fullmakt.

– På skärmen stod det 99 ja-röster men jag kunde inte lägga in personen med skyddad identitet i röstsystemet för då hade jag röjt personens uppgifter. Det var en rent tekniskt problem, säger Clarence Hammarslätt, ombildningskonsult vid Restate.

Ville ändra avtalen

HGF menar också att ombildningskonsulten försökt ändra avtalen för kommunens fem sociala lägenheter. Eftersom ingen kan vara skriven där så blir de automatiskt nej-röster.

– Då tycker jag att det är dumt att de ska stoppa alla dem som vill ombilda, säger Clarence Hammarslätt.

Den kritiska hyresgästen Vladimir Jeric säger att hela affären har splittrat de boende.

– Jag märker att det har skapat en osämja i grannskapet. Och det är väldigt tråkigt.

Järfällahus uppger att de som fastighetsägare har en begränsad möjlighet att granska hur föreningen sköter ombildningen, eftersom det är föreningens angelägenhet och ansvar. Bolaget anlitar bara en jurist som ska se över de juridiska aspekterna och ta fram underlag till ett köpeavtal.

– Vi har varit med som observatörer på sedvanligt sätt på stämman. Vi har inte noterat någonting som avviker från den normala stämman, trots att det var ett digitalt möte. Mötet sköttes på ett professionellt sätt, svarar Sassan Sanjari, tillförordnad projektutvecklingschef hos Järfällahus, i ett mejl.

Hela röstningen stod och föll på en person med sekretess, har ni kunnat kontrollera att den personen existerar och är skriven på adressen?

– Det ligger i föreningens ansvar att kontrollera att samtliga upptagna på röstlistan är folkbokförda på adressen, vilket de har gjort samma dag som köpstämman. Vi har fått röstlistan och föreningen har angivit att de som har lämnat in fullmakterna är bokförda på/i fastigheten.

Jag har förstått att du har en inspelning från köpstämman. Skulle vi kunna få ta del av den?

– Det finns en ljudinspelning som gjordes från en del av stämman för arbetsmaterial. Den har inte registrerats som inkommen eller upprättad ljud upptagning/minnesanteckning.

En intäkt på 275 miljoner

För Järfällahus innebär försäljningen av de 150 lägenheterna en intäkt på 275 miljoner kronor. Enligt deras ägardirektiv ser Järfällahus positivt på ombildningar vid intresse från hyresgästerna.