Anna Werner och Karin Nordvaller är två av tre arrangörer av Danderyds konstrunda. Foto: Läsarbild Privat

En helg i konstens tecken – 82 konstnärer ställer ut i Danderyd

Över 10 000 besök och konstutställningar lite var stans i kommunen. Så har det sett ut tidigare under helgen Danderyds konstrunda ägt rum. Nu är det dags igen för Danderyds egna konsthelg – i år med rekorddeltagande.

  • Publicerad 06:30, 31 aug 2019

Det har blivit dags för den fjärde upplagan av Danderyds konstrunda. En helg där många av kommunens konstnärer ställer ut sina verk i sina hem eller ateljéer. Tidigare år har runt 65-70 konstnärer deltagit. I år blir det rekorddeltagande när 82 stycken.

Konstnärerna är mellan sju år och 86 år och det finns nästan alla kategorier av konst representerat. Allt från målningar, fotografi och skulptur till smide, dockskåp och diktsamling.

– Det är verkligen en folkfest. Och alla kan vara med, vi har ingen jury som bedömer verken. Det är kreativiteten och glädjen i konsten som är det viktiga, säger Jenny Grant som tillsammans med Karin Nordvaller och Anna Werner är arrangörer av konstrundan.

Jenny Grant är mitt i förberedelserna inför konstrundan i Danderyd. Foto: Jens Kassnert

Över 10 000 besök

Under förra konstrundan hade de som ställde ut tillsammans över 10 000 besök och arrangörerna räknar med att minst lika många kommer i år. flera av besökarna passar också på att köpa originalkonst vilket såklart gläder konstnärerna.

– Alla går runt och många hittar något de tycker om någonstans. I ett hem ger det mycket mer om man dekorerar med saker som betyder något för en själv istället för sådant alla andra också har, säger Jenny Grant.

För att få en överblick vad som erbjuds under konstrundan startar helgen med en öppen vernissage under fredagskvällen på Elverket i Djursholm där samtliga medverkande konstnärer ställer ut varsitt verk.

Kommunen stöttar

Tusentals kartor och affischer har tryckts upp och för att besökarna hitta sitter skyltar med pilar även uppe vid vägkanten där en konstnär ställer ut. Förutom anmälningsavgiften för deltagarna har arrangörerna fått hjälp av en del sponsorer och av Danderyds kommun fick de 25 000 kronor.

– Vi är glada över att vi bor i en kommun som bidrar till konst. Med så många besökare på flera platser och en sådan folkfest är det även en kommunangelägenhet.

Danderyd konstrunda äger rum helgen den 7-8 september med vernissage på fredagen den 6 september. För att hitta rätt finns kartor på att hämta på samtliga bibliotek i kommunen, i Mörby centrum och Elverket samt att ladda ner från konstrundans hemsida.