Foto: Albin Tingstedt

En glädjens dag för snöälskare

"Äntligen" för många. "Piss" för andra. Oavsett vad man tycker om snön så tog den Salem och Botkyrka med storm. Mitt i Botkyrka-Salem var ute och fångade händelserna efter årets första ordentliga snöfall i förra veckan.

  • Publicerad 05:15, 14 dec 2021

Hundspann utan släde

I Lida stöter jag på Salembon Izabella Grenehed och hennes sju(!) hundar. Eller ja, det är ju hundarna på hennes hunddagis som hon driver sedan några år tillbaka.

– Det är mer krävande än man tror. Men det bästa med jobbet är att ha friheten, och hundarna så klart, säger hon.

Just den här dagen hämtade hon hundarna i Rönninge, Salem och i Tullinge innan det bar av till de ännu otrampade snöspåren i Lida. Och kämpigt var det, som nog Izabellas mössa kan vittna om.

Foto: Albin Tingstedt

Hurtig 93-åring

93-åriga Märta Jansson är ute och skottar snö framför hennes hus i Bremora. Här har hon bott de senaste 40 åren, varav 30 ensam sedan hennes make gick bort.

Och mycket har hunnit hända under den tiden, menar hon.

– Den största skillnaden är att det är svårare att ta kontakt med folk nu. Många är upptagna. När jag flyttade in här kände jag alla på längan, säger hon och fortsätter:

– Men det handlar nog mer om ett generationsskifte och att det är många nyinflyttade här. Men jag skulle önska att folk togs sig tid att lära känna sitt grannskap.

Foto: Albin Tingstedt

Skopans skrap mot asfalten

På väg in i Salem fick jag syn på en hel drös med plogar, men eftersom jag kom med redaktionsbilen kunde jag inte stanna och plåta dem.

Det var först när jag hade varit runt en sväng från centrum upp mot bärstigarna, och åter ner mot centrum igen som jag fick syn på en. Då togs tillfället i akt.

Foto: Albin Tingstedt

En tom pulkabacke

Jag hade en ambition om att försöka hitta den mest livfyllda pulkabacken i Salem, så naturligtvis begav jag mig till Piabacken. Men till min förvåning var det helt tomt, även om spåren i snön vittnar om viss aktivitet.

Om det beror på bygget av Fågelsången eller tidpunkten på dagen får väl andra snödagar visa.

Men på väg hem samma kväll var det full fart i backen nedanför Uttrans gamla sjukhus. Men då var det för mörkt för att stanna och fånga ögonblicket.

Foto: Albin Tingstedt

Snötovor

Matti och kompisen Matti hittade till Salems hundrastpark.