Det doftar jambalaya i kollektivhuset Kombos matsal och på borden står små tända ljus. Klockan är snart sex och det är middagstid för dem som bor här. Sakta fylls salen av barn och vuxna i många åldrar.

Vid ett av borden slår sig Josephine Skapare ner, omgiven av sina två små barn.

– Det är otroligt skönt att bara gå hit ner och sätta sig flera dagar i veckan, utan att behöva handla och laga mat först. Det är guld värt för en barnfamilj, säger hon.

Nybyggaranda råder

Josephine Skapare och de 69 andra hyresgästerna (inklusive barn) har bara bott här i några månader. Inflyttningen i det nybyggda kollektivhuset Kombo på Inteckningsvägen 100 började i somras. Sedan dess har det rått något av en nybyggaranda. De gemensamma utrymmena (som matsalen, aktivitetsrummet och allrummet) har inretts med både nya möbler och andrahandsfynd, matlag har skapats och städningen organiserats.

Framför allt har en ny gemenskap vuxit fram och nya vänskapsband knutits.

– Vi är över förväntan nöjda. Det bästa är nog gemenskapen mellan barnen. På vårt våningsplan är vi flera barnfamiljer och vi har ofta öppna dörrar. Vi hjälper varandra, säger Josephine Skapare.

Lagar mat i storkök

Vägg i vägg med matsalen ligger storköket. Här lagas gemensamma middagar, tills vidare på måndagar, onsdagar och fredagar. Alla är med i matlagen och jobbar i köket var femte vecka. Det är både roligt och svårt, tycker Kajsa Hallberg Adu i färd med att duka fram kärl med rykande varm, vegansk jambalaya.

– Jag är van vid att laga mat till en familj men jag är inte van vid storkök. Det är svårt att beräkna mängderna. Man kan inte hälla i salt på känn, till exempel, det kan ju bli helt fel. Det som är roligt är att vi lagar tillsammans i stället för att stå ensamma i våra egna kök, säger hon.

Flytten blev ett lyft

Kajsa Hallberg Adu bodde i andra hand i Gröndal med sin man och sina två barn innan hon flyttade in i Kombo. Hon tycker att flytten inneburit ett lyft och är glad både över både den större gemenskapen och den samvaro som finns på varje våningsplan.

Gösta Sundberg, som hackar råkost till kvällens salladsbord, håller med.

– Jag har barn och barnbarn men är singel. Det är roligt att kunna träffas härnere. Och när man bor i kollektivhus händer sånt som inte skulle hända annars. Som att jag läste en dikt högt för första gången i mitt liv, när vi hade poesikväll. En Ferlindikt! berättar han.

Många års arbete

Ett kollektivhus skapas inte i en handvändning. Den ideella föreningen Kombo bildades 2008, med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet som ledstjärna. Sedan dröjde det många år innan det blev bestämt att huset skulle byggas på Hägerstensåsen, med kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder som hyresvärd. Bygget startade 2019 och blev klart 2021.

Den som vill bo i någon av de 33 lägenheterna kan ställa sig i kö genom att bli medlem i föreningen.

– För att få flytta in ska man också ha gått en studiecirkel och tagit del av kursmaterial. Det är viktigt att man vet vad man ger sig in i. Alla som bor här ska vara med i matlag, städa gemensamma ytor och hjälpa till att ta hand om huset, säger Ingrid Schmidt, ordförande i föreningens styrelse.

Ett arbetsamt år

Styrelsen och arbetsgrupperna har haft ett intensivt år för att få allt på plats. Kontakterna med Familjebostäder och att reda ut barnsjukdomar i ett helt nytt hus har tagit tid. 

I huset behövs också samsyn och beslut om allt från balansen mellan vegansk mat och kötträtter till vilken inredning som ska köpas in.

Ingrid Schmidt tycker definitivt att arbetet är mödan värt.

– Det här året har varit väldigt roligt, framför allt sedan inflytten i juli. Det har hänt så mycket positivt. Jag tror på den här boendeformen. Alla mår bra av att ingå i ett sammanhang och det gör vi här.

Läs också:

https://www.mitti.se/nyheter/har-behover-ingen-kanna-sig-ensam/reptjw!Zu0N5hncD8puGlkdvRvh4Q/