En fjärde person anhållen för terroristbrott

Tre män sitter häktade misstänkta för terroristbrott sedan tidigare – på måndagsmorgonen anhölls en fjärde person misstänkt för att ha planerat terrordåd. Säkerhetspolisen är förtegna om var personen greps, men det var någonstans i Stockholmsområdet.

  • Publicerad 15:11, 28 maj 2018

En person anhölls på måndagsmorgonen misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet.

I samma ärende sitter sedan den 3 maj tre personer häktade. Två av dem greps i Akalla och en i Strömsund i Jämtland. Två av dem är på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott, medan den tredje är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott samt brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet.

Säpo leder förundersökningen

Förundersökningen mot de fyra misstänkta personerna bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Under de veckor som utredningen pågått har en rad olika utredningsåtgärder vidtagits. Det är bland annat dessa som har lett fram till anhållandet som gjordes på måndagsmorgonen. Säpo vill inte gå med var personen greps. 

– Personen har varit anhållen i sin frånvaro en kortare tid, och själva omhändertagandet verkställdes imorse i Stockholmsområdet, säger Säpos presschef Karl Melin till Aftonbladet.

Förundersökningen fortsätter nu med bland annat fortsatta förhör med de misstänkta och vittnen samtidigt som analyser görs av beslag, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.