Författare. Anna Damberg kommer att stå med sin bok på ladans julmarknad i Öråker, den 16 december. Foto: Privat

En dröm slog in med sagan om papegojan Barbro

Anna Damberg från Kungsängen har debuterat med en bilderbok för barn: ”Barbro hittar hem”. Den är baserad på den sanna historien om papegojan hon hade som liten.

  • Publicerad 12:24, 8 dec 2018

– Jag har drömt om att skriva ända sedan jag gick på mellanstadiet. Jag älskade när vi fick skriva fritt, och fick respons från läraren att jag borde bli journalist eller författare. Det etsade sig fast och har följt mig hela livet, säger Anna Damberg.

2016 tog hon tag i skrivandet privat. Hon gick Poppius journalistskola och fick på så sätt i gång sitt skrivande. Förra året sa hon upp sig från sitt jobb som förskolelärare och började vikariera på halvtid i stället – för att ägna resten av tiden åt skrivandet.

Idén om Barbro tog över

Det var en roman det skulle bli, som hon tänkt på länge. Men så dök idén om papegojan Barbro upp och tog över. Barbro som hon hade när hon var liten. Papegojan som kunde prata och sjunga var i centrum av familjens uppmärksamhet tills Anna fick en lillebror och en hund, då uppstod ett svartsjukedrama och tiden räckte inte till längre.

Barbro fick komma till Furuviksparken, där hon fick bo med andra papegojor.

Barbro gjorde sig känd direkt eftersom hon kunde prata, och blev plötsligt en riksnyhet när hon kidnappades.

Hon kom dock tillbaka några dagar senare, med ett meddelande att hon blivit såld på svarta marknaden.

– Det där tyckte jag var så spännande som barn, och jag har berättat historien som en saga på förskolan. Men att det skulle bli en bok kom jag på först när jag började skriva på romanen.

Hoppas på en uppföljare

Den 20 november slog den stora drömmen in och Anna Damberg debuterade som författare. Boken sträcker sig fram till att Barbro kommer till Furuvik, så hon hoppas på att den går bra så att hon kan göra en uppföljare om Barbro och tjuven.

– Jag har fått väldigt bra respons och fina recensioner från Bibliotekstjänst, som är allas dröm att få bra respons ifrån.

Anna Damberg har släppt boken genom ett hybridförlag, vilket innebär att hon lägger ner mycket jobb och pengar själv. Nu arbetar hon 100 procent som förskolelärare igen och jobbar med sin bok på sidan om.

– Det har varit en lärorik resa, men målet är att släppa genom ett traditionellt förlag nästa gång.

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38