Gemenskap. Många av Fadumas elever har hängt med på kollo, idol och de andra aktiviteterna som Unga själar anordnar. Foto: Claudio Britos

En dröm kan börja med ett SL-kort

Utan Unga själar hade 12-åriga Bredängsbon Lisa inte kunnat förverkliga sin dröm om att dansa. Nu letar föreningen en fast lokal för sitt arbete med att förverkliga ungas drömmar i orten.

  • Publicerad 09:00, 16 feb 2020

Min mamma skulle inte velat betala så mycket pengar

"Vi vet att det kan bli många nej i början, men det kommer inte att stoppa oss".

Så sade Faduma Mohammed i hennes första intervju med StockholmDirekt. Det var 2016, och hon hade just startat Unga själar.

Något år innan det jobbade Faduma som fritidsledare, både i hennes uppväxtort Östberga och på Dalens ungdomsgård i Enskede. Det hon såg där fick henne att inse att hon ville göra något:

– Det var mycket som hände då. Jag ville få ungdomarna att vara på ungdomsgården, jag kunde inte bidra tillräckligt och kände mig maktlös.

Faduma såg ett maskineri fullt av grus. Att det ungdomarna gjorde och det de skulle vilja göra skiljdes åt av något så banalt som pengar:

– Många sade att de var sysslolösa just på grund av familjens ekonomi. Jag ville hjälpa dem, att få gå på bio, fira födelsedagar, spela fotboll... sådant som håller dem sysselsatta.

Faduma försöker få tid till både fotografi och träning efter jobbet, men mycket går åt till föreningen. Foto: Claudio Britos

En del av Unga själars verksamhet kan liknas vid en slags ambulerande fritidsgård. De har kul på sportloven, de åker på sommarkollo. Ibland åker de och kollar på Idol. Upplevelser för att skapa gemenskap.

Och nu när de gjort sig ett namn har fler börjat höra av sig med erbjudanden och samarbeten. Så när dansskolan House of Shapes berättade att de hade två platser på en danskurs som de ville ge bort till Unga Själar visste Faduma direkt vem som skulle bli glad.

Dansa, dansa

– Jag har alltid gillat att dansa och... ja, inte för att skryta, men jag har nog alltid varit ganska duktig på det också, säger Lisa Singhateh.

Hon är 12 år gammal och går på Bredängskolan. Hon har gått på danskurs förut, men inte på den här nivån som hon gör nu.

– Det är träning, men det KÄNNS inte om kan tränar, säger Lisa.

Idag dansar hon på House of Shapes vid Hornstull tre dagar i veckan, och det tackar hon Faduma för:

– Min mamma skulle inte velat betala så mycket pengar, så jag hade nog inte haft den möjligheten annars.

Dancehall. Dansstilen har en del fräcka inslag, men den stilen Lisa dansar funkar att visa upp på torget. Foto: Claudio Britos

Men det finns också de som har drömmar som är både större och mindre på samma gång. Det är den andra, minst lika viktiga, delen av Unga själars arbete: De som inte åker till skolan för att familjen inte har råd med SL-kort, eller saknar ryggsäck att ha skolböckerna i.

– Vi hade en familj med fyra barn som inte beviljades bidrag för det eftersom avståndet, 1,2 kilometer, bedömdes vara för nära. Det är långt att gå på vintern när det är mörkt och kallt.

Själv drömmer Faduma om att Unga själar ska få en fast lokal. En fysisk plats där de kan fortsätta att förverkliga ungdomarnas drömmar. Drömmar som ibland börjar med pengar till ett tunnelbanekort.

Det gör Unga själar

För den som vill söka om att få sina drömmar uppfyllda kan kontakta Unga Själar på http://usf.nu/anmalan/

Ansökan ska vara undertecknad av vårdnadshavare, och för att få ansökan godkänd ska man ha godkänd närvaro i skolan.

För att pengarna ska hamna där de behövs ska man också bifoga personbevis, intyg om ekonomiskt bistånd samt information om vårdnadshavarens årsinkomst.

www.usf.nu

www.facebook.se/Unga själar

Mail: usfnu@outlook.com

Instagram: @ungasjälar

Bankgiro: 5160-0625

Swish: 123 603 81 03

Visa merVisa mindre