Den som tidigare smittats av coronaviruset, och nu fått en dos med Astra Zeneca vaccin Vaxzevria, har ett minst lika gott skydd mot covid-19 som den som fått två doser av Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty.

Det visar den studie som pågår vid Danderyds sjukhus, vars huvudsyfte är att studera immunitet efter covid-19.

Våren 2020 samlades prover in från 2 149 medarbetare, där cirka 19 procent visade sig ha antikroppar mot viruset.

Booster

Under våren 2021 har en stor andel av deltagarna vaccinerats mot covid-19, en del med Vaxzevria, som är ett så kallat vektorbaserat vaccin, och en del med Comirnaty, ett mRNA-vaccin.

− I studier har man sett att mRNA-vaccin ger ett snabbt och starkt immunsvar hos individer som tidigare har haft covid-19. Detta är förväntat eftersom en naturlig infektion fungerar som en så kallad primer och vaccinationen som en booster för immunförsvaret, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig för studien i ett pressmeddelande.

Skydd mot mutationer

Men hur en dos av Vaxzevria påverkar immunsvaret efter en genomgången infektion har man inte vetat, förrän nu.

– Våra resultat visar nu att en dos av Astras Zenecas vaccin till personer som tidigare varit infekterade ger ett starkt antikroppssvar mot den vanliga SARS-CoV-2 varianten – men också mot virusvarianterna av särskild betydelse som först påvisades i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien, säger hon.

En dos räcker

Och antikroppsnivåerna är lika höga, eller högre, mot alla varianter, och det även för dem som haft covid-19 för ett år sedan.

Det talar för att det kan räcka med en vaccindos om man tidigare har haft covid-19, även om det har gått en lång tid sedan infektionen, menar hon.