En dömd för skräcknatt i konstkällare på Södermalm

Två blodiga personer lyckades fly ut från en källare på Tavastgatan i februari. Bakom en lönnvägg fann polisen ytterligare en person. Nu döms en man i 40-årsåldern för att ha terroriserat de tre under en hel skräcknatt.

  • Publicerad 13:57, 5 jun 2020

En polispatrull kom till innergården på Tavastgatan på morgonen den 17 februari efter larm om bråk och att någon ropat på hjälp. De hörde själva skriken, de lät som en kamp på liv och död, och insåg att ljuden kom underifrån.

Poliserna lokaliserade nödropen till källaren och en konstnärsateljé med studio som fanns bakom en reglad ståldörr. Två personer bankade på dörren inifrån och skrek att de ville ut. Patrullen lyckades inte bryta sig in och inga alternativa vägar in fanns.

Fingrar stack ut från lönnvägg

Insatsstyrkan som anlänt skulle just forcera dörren när de två personerna, en kvinna och en man, en timme senare lyckades ta sig ut. De var blodiga, täckta med lacknafta och panikslagna.

Fler ljud hördes inifrån ateljén. Efter ett tag såg polisen fingrar sticka ut genom ett hål från en dold lönnvägg.

Bakom befann sig ett tredje person tillsammans med en knivbeväpnad gärningsman.

Bekanta genom kulturvärlden

Gärningsmannen, som är i 40-årsåldern, hade sedan 20-tiden kvällen innan hållit de tre inlåsta och sagt att ingen av de skulle komma därifrån levande. De fick heller inte prata med varandra.

De två männen och gärningsmannen var bekanta genom kulturvärlden, kvinnan hade en kärleksrelation med honom.

Gärningsmannen hotade och misshandlade dem i uppåt åtta timmar.

Bakom den vita väggen hölls en person gömd. Foto: Polisen.

Hällde lacknafta på offren

Han gick till attack med ett baseballträ och slogs med käpp, järnrör och kniv. Han tvingade en av männen att ta medicin, en annan att spela instrument och filma när han förnedrade de andra.

Situationen i källaren beskrivs som kaotisk. Kvinnan skrek flera gånger på hjälp och bankade i väggarna, då satte han en plastpåse över hennes huvud.

Sedan hällde mannen lacknafta på dem.

Blev arg efter firande

I förhör har offren berättat att de trodde han skulle tända på och de fruktade alla för sina liv. De tre hade psykats och hotats och känt sig tvungna att lyda honom.

De beskriver i rätten hur kvällen började med födelsedagsfirande och god stämning, men att gärningsmannen senare blivit arg.

En av männen berättar att han trodde det var ett skämt när han började hota med tillhyggen.

Hade allvarlig psykisk störning

Mannen döms nu mot sitt nekande till skyddstillsyn. Han döms på samtliga åtta åtalspunkter, bland annat misshandel, ofredande, olaga frihetsberövande och grovt olaga hot.

Han ska också betala skadestånd på mellan cirka 45 000 och 140 000 till offren.

Enligt domen begick mannen gärningarna under allvarlig psykisk störning och var vid gripandet påverkad av narkotika och mediciner.

Själv hävdar mannen att han utsatts för en konspiration och att det var han som angreps först. Han säger att han agerat i självförsvar.