En explosion kan ha föregått branden i Kallhäll. Foto: Läsarbild Maria Wihlborg / Marcella Miranda

En död efter misstänkt mordbrand i Kallhäll

Något ska ha exploderat i samband med branden. 15 personer kontrolleras då de andats in rök. Under natten hittade räddningstjänst och polisen en avliden person.

  • Publicerad 07:15, 3 jun 2019

Ett sjuvåningshus på Termovägen i Kallhäll började brinna vid 15-tiden på söndagen. Strax innan branden bröt ut ska det ha hörts en hög smäll.

Det finns dock inga uppgifter om det är något som exploderat.

– Vi känner till vittnesmålen om en hög smäll, men den tekniska undersökningen är inte gjord än, säger Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Fem ambulanser

Polis och räddningstjänst samt fem ambulanser och en ambulanshelikopter larmades ut.

Branden begränsades till en lägenhet, men räddningstjänsten ska ha evakuerat samtliga lägenheter.

15 personer ska kontrolleras då de kan ha andats in rök.

En hittades död

Vid 17.30-tiden rubricerade polisen ärendet som mordbrand då det framkommit misstankar om att branden kan ha varit anlagd. Under natten, vid 02.16, hittade polisen en avliden oidentifierad person i en lägenhet.

– Det finns anledning att anta att branden varit anlagd, och kan vi inte utesluta brott så inleder vi utredningen som mord i den här typen av ärenden, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen.

Nästa steg är att polisen ska fortsätta höra vittnen, identifiera den avlidne, samt göra den tekniska undersökningen. Men den dröjer.

– Den kan ske tidigast på tisdag. Vad jag hört så beror det på att det var en så omfattande brand att man måste kunna säkerställa att det är säkert att gå in i lägenheten igen, säger Mats Eriksson.

Brann igen – i Barkarby

Under måndagen larmades polisen till ännu en brand. Den gången i ett uthus i ett bostadsområde i Barkarby. Under morgonen släcktes branden av Räddningstjänsten och polisen utreder den som skadegörelse genom brand, då man misstänker att den var anlagd.

Det finns i nuläget inga uppgifter om några eventuella samband mellan de båda bränderna.

– Jag ser absolut inget samband, kan inte tänka mig det, säger Mats Eriksson.