Känner du dig otrygg om du går ut ensam sent en kväll? Den frågan ställde polisen till 822 Väsbybor – och 34 procent svarade ja.

För att få reda på mer konkret vad Väsbyborna upplever som otryggt var lokalpolisen i Upplands Väsby häromveckan ute på en så kallad Trygghetstisdag, medborgardialog, både på Runby torg och vid Vilundaparken.

– Syftet är att fånga upp hur invånarna upplever tryggheten i sitt område. De kan sitt område bäst, säger Daniel, kommunpolis i Upplands Väsby.

– Medborgardialoger är också ett sätt för dem som vistas och bor i området att påverka eller bli delaktiga i kommunens och polisens brottsförebyggande arbete, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

Går inte ut när det är mörkt

Ingrid Norström, 76, har bott vid Runby torg sedan 2005. Hon hör till dem som inte känner sig trygga i området på kvällarna.

– Jag går inte ut när det är mörkt. Det känns otryggt.

Hon ställer frågan som är på mångas läppar till kommunpoliserna:

– Hur är det med knarkhandeln i Väsby?

Kristian Bergström säger att det ser lite bättre ut just nu, men att den går i vågor, flyttar på sig i kommunen och att droghandeln är ett nationellt problem.

– Det råder en mer liberal drogsyn i samhället, att det inte är farligt med droger som cannabis och hasch. Men det går väldigt fort att bli beroende. Det farliga är när droganvändning blir normaliserad.

Inte orolig på kvällarna

Birgitta Schaefer, 83, har också bott i Runby länge. Men hon känner sig inte orolig.

– Jag är inte inte rädd för att gå ut på kvällarna. Jag har inte sett något och känner mig trygg i mitt område, säger hon.

Däremot undrar hon över att det ofta hovrar helikoptrar i luften och om de alltid är ute på något specifikt uppdrag.

– Det är dyrt att ha helikopter i luften, så de är alltid ute på uppdrag när de syns. Däremot kan de uppdragen vara av olika dignitet, allt från personer som eftersöks till larm om sprängningar, berättar kommunpolis Daniel.

Men de allra vanligaste frågorna i Väsby rör trygghet i offentliga miljöer.

– Väsby är en trygg kommun med bra samverkan på flera olika nivåer och forum. Sedan jobbar vi, kommunen, fastighetsbolag med flera varje dag för att göra det ännu bättre för medborgarna.