Aftonbladets kartläggning visar att sju procent får avslag på sin ansökan om äldreboende i landet, i snitt. Men Väsby sticker ut. Här fick 25 procent ett nej under åren 2018-2021.

Tord fick aldrig plats på äldreboende (mitti.se)

Så varför får så många avslag här? Mitt i frågade kommunens socialchef Annica Blomsten.

– Det görs alltid individuella prövningar där man tittar på samtliga livsområden, det vill säga hur behovet ser ut och om de kan tillgodoses på annat sätt än särskilt boende enligt socialtjänstlagen, skriver socialchef Annica Blomsten i ett mejlsvar.

Uppfyller inte de sökande kriterierna eller är Väsby extra hårda på att tolka dem?

– Nej, alla sökande uppfyller inte kriterierna för ett särskilt boende, men för andra insatser. Det är inte vår bedömning att vi är extra hårda. Vi använder oss mycket av rättspraxis som stöd.

Margareta Hamark (L): ”Riktlinjerna kräver omvårdnadsbehov dygnet runt” (mitti.se)

Det finns ju tomma platser på Lavendelgården, vill man inte fylla dem?

– Vi har valfrihetssystem i vår kommun, den äldre väljer själv vart den vill flytta in.

Vad gör den som inte är nöjd med sitt beslut?

– Då finns rätten att överklaga till förvaltningsrätten, vilket vi informerar om vid ansökningsförfarandet samt vid delgivning av beslut. På så sätt får man rätt till överprövning och eventuellt nytt beslut.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, är mycket kritisk mot kvarboendeprincipen, att man ska bo kvar i sitt eget hem så långt det är möjligt.

– Man måste kunna ha en större rättighet att själv få avgöra var man ska bo när man blir gammal och sjuk och känner sig otrygg, säger han till Aftonbladet.