Bagarmossenborna Hasse Olsson och Gun Berggren känner sig för det mesta trygga i området. Foto: Anna Z Ek

En av fyra otrygga kvällstid i Hammarby-Skarpnäck

Var fjärde Hammarby-Skarpnäcksbo känner sig otrygg under kvällar och nätter visar en ny undersökning. Flest otrygga är det i Bagarmossen. Tryggast är de i Enskededalen. – Det går upp och ner, men normalt är jag inte orolig när jag är ute på kvällen, säger Bagarmossenbon Hasse Olsson.

  • Publicerad 09:57, 15 nov 2018

En av tre Bagarmossenbor känner sig otrygga i sitt bostadsområde på kvällar och nätter. Två av tre i området undviker också vissa platser på kvällstid. Det visar den undersökning som stadsdelsförvaltningen genomfört med boende i Hammarby-Skarpnäck under sommaren och tidig höst.

De Bagarmossenbor Mitt i Söderort pratar med har hört andra prata om otrygghet och även sett saker ske men känner sig inte särskilt rädda själva.

– Vi satt just och pratade om det när ni kom, att det var några som sagt att de inte vågar gå ut efter klockan 17 i Bagarmossen på vintern, säger Hasse Olsson som bor på Bergrådsvägen.

– Vi känner all respekt för andra människors känslor, men vi känner inte igen oss i det. Jag tror det är mycket otryggare på Medborgarplatsen än här, säger Gun Berggren som bor på Svartågatan.

 Hasse Olsson och Gun Berggren pratar om trygghetsfrågor. Foto: Anna Z Ek

De tycker att det finns flera faktorer i området som bidrar till trygghet.

– Vi har ett levande centrum med en mix av olika sorters människor som rör sig. Det finns restauranger och företag och man lär lätt känna folk, då blir man trygg, säger Gun Berggren.

Men det finns också stunder när de är lite på sin vakt.

– Om jag har varit ute sent på natten då kan jag hålla nycklarna i handen och kolla lite extra på vilka som går av tunnelbanan. Och är det killgäng i centrum så känner jag mig otrygg, men då går jag hem, säger Gun Berggren.

– För något år sedan skrevs det mycket om män som blev rånade här och då blev jag betänksam, men normalt är jag aldrig orolig på kvällen, säger Hasse Olsson.

En bit därifrån träffar vi Bror Westerberg och Marita Norrby som bor grannar på Rusthållarvägen.

– Visst händer det saker. Det har ju varit skottlossning flera gånger på den senaste tiden. Här i centrum sprang de och jagade någon och sköt honom i benet. Jag har bott i Bagarmossen i över 60 år och när jag flyttade hit var det ett mord där offret styckades och las i en resväska, säger Bror Westerberg.

Men han känner sig inte rädd.

– Jag känner mig trygg. Jag tror det är olika gäng som gör det där mot varandra, säger han.

Marita Norrby är inne på samma linje.

– Jag tror att man ska ha väldig otur om man ska råka hamna i det. Det händer mycket mer i Malmö och Göteborg än vad det gör här, säger hon.

Men alla Mitt i Söderort pratar med är ense om en plats där det inte känns tryggt – gångstråket mellan Bagarmossen och Skarpnäck. För att det är mörkt, ödsligt och far fram gäng på mopeder som kör väldigt fort.

Stadsdelsförvaltningen genomförde sin enkät juni-september 2018. Folk fick själva gå in och svara på frågor via stadsdelens webbplats och Facebooksida, men de delade även ut enkäten i pappersform på flera platser.

Nu ska stadsdelsförvaltningen analysera svaren

Enligt Stefan Lundh, kommunikatör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, ska nu svaren analyseras.

Vad tycker ni om resultatet?
– 
Vid en första genomgång ser vi inget som direkt sticker ut eller gör oss förvånade. Vi är glada att så många svarat och genom sina förslag och synpunkter vill bidra till en ökad upplevd trygghet i stadsdelsområdet. Resultaten blir en pusselbit tillsammans med stadens trygghetsenkät och HBTQ-dialogen.

Enkäten är en fördjupning av den trygghetsmätning som Stockholms stad genomförde förra året.

Skiljer sig resultaten från den trygghetsmätningenmätning? I så fall hur? Är folk mer eller mindre trygga?
– Vi har ännu inte analyserat svaren ordentligt. Vi gör det nu och diskuterar svaren tillsammans med samverkanspartners för att skapa oss en bild inför verksamhetsplaneringen för 2019.

På vilka platser i de olika stadsdelarna känner folk sig otrygga?
–En djupare analys pågår, men runt t-banan och våra torg på kvälls- och nattetid är det flera som nämner.

Vad har ni fått för förbättringsförslag?
– Analys pågår, men bättre belysning och högre polisnärvaro har flera gett som förslag.

Enkäten besvarades av 542 personer.

Är det tillräckligt många för att ni ska få en bild av läget?
– Svaren ger oss en fingervisning om läget.

Fakta

Så otrygga är de i din stadsdel

Andel som inte känner sig trygga, under kvällar och nätter, i den stadsdel där de bor.

Bagarmossen 29, 9 procent

Hammarbyhöjden 26,9

Skarpnäck 26,2

Kärrtorp 25

Björkhagen 23,7

Enskededalen 13,3

Källa: Skarpnäcks stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre