Under årets ramadan håller Fittja moské bara öppet för bön måndag till torsdag, klockan 13.00 och 16.30.

– Då är man inte mer än 8 personer på plats och vi har cirka 1000 kvadratmeter. Det är jättetråkigt att en sådan stor byggnad står tom, men vi håller hårt på restriktionerna, säger Ismail Okur, ordförande i moskén.

Fredagarna är helt stängda eftersom det brukar komma runt 1000 personer på fredagsbönen. Likaså alla kvällar.

– Då brukar vi ha middagar för 50 till 200 personer efter solnedgången för att bryta fastedagen.

Hade en plan B i år

Samira Noreen Khan, som bor med sin familj i Vårberg, ser fram emot när pandemin är över och man kan gå till moskén som vanligt igen.

– I normala fall försöker vi åka till moskén och be varje kväll efter solnedgången, tarawih. I början av pandemin var det mer frustrerande. Man kan inte planera allt i livet, man får gilla läget, säger hon.

Vanligtvis brukar Samira Noreen Khan och familjen åka iväg på roliga aktiviteter under ramadan, men i år hade de till skillnad från förra året en plan B.

– Vi har köpt hem mycket pyssel och böcker så att det finns något roligt att göra varje dag. Under ramadan fokuserar vi också på att lära barnen att inte vara arga, ha tålamod, att inte lyssna på personer som talar illa om andra och att inte mobba någon.

Träffas via zoom

Bönen och middagen på kvällarna har de ibland löst genom att ha zoommöten, för att kunna umgås med en större del av familjen.

– Under ramadan är en stor del att umgås med släkten och bjuda på mat efter solnedgången, att känna en samhörighet, säger hon.

Förhoppningen är att i alla fall kunna fira med föräldrarna som bor i närheten, som i fjol.

– Det var trevligt och mysigt, men ingen wow-grej. Nästa år hoppas jag att corona är över och att moskén öppnar, det ger mig och många andra styrka att gå dit, säger Samira Noreen Khan.

Koranläsning på nätet

Men till dess är det digitala alternativ som gäller. I Fittja moské har imamen en digital koranläsning, mukabele varje kväll klockan 18 fram till dag 27 under ramadan.

– På helgen har vi också digital koranläsning för barnen som undervisas. Vi har cirka 200 barn i olika grupper, säger Ismail Okur.