Vinnare. Emma Bogos

Emmas film om kroppshat vann pris på filmfestival

Efter många års kamp mot skönhetsideal och kroppshat lärde sig Emma Bogos, 17, att älska sig själv och sin kropp. Nu har hennes kortfilm Ideal vunnit pris på festivalen Stockmotion. – Jag vill visa att det finns en väg ut, att man kan börja älska sig själv, säger Tullingebon.

  • Publicerad 09:04, 18 okt 2017

Första gången någon sa att till mig att min kropp var ful var jag fyra år

Det var i helgen som Tullingebon Emma Bogos kortfilm Ideal vann pris för bästa manus på filmfestivalen Stockmotion. Priset kom som en total överraskning.

– Det var verkligen en chock, det här är ju min första film. Jag visste inte ens att jag var nominerad. Och så vann jag, säger hon.

Filmen handlar om samhällets skönhetsideal och kroppshat. Att känna att ens lår och armar är för tjocka, ens bröst för små. Att man inte duger. Och att till slut lära sig älska sig själv.

– Den bygger på mina egna upplevelser. Första gången någon sa att till mig att min kropp var ful var jag fyra år. Sedan dess har jag alltid haft de här tankarna i bakhuvudet. Jag hade en skev syn på min kropp ända tills för tre år sedan, berättar Emma Bogos.

Pris. Emma tog emot priset för bästa manus på Filmhuset i Stockholm. Foto: Privat

Vill ge hopp

Men hon vet att många andra både killar och tjejer, slåss med sin självbild. Så när hon i våras gick en filmskaparkurs på mediehuset Fanzingo var det inte svårt att komma på vad hennes film skulle handla om.

– Det finns ett slut, man kan börja älska sig själv. För mig var det att jag började bli mer säker på mig själv på insidan. Då spelade utsidan inte så stor roll längre. Jag behövde ingen fasad, berättar Emma Bogos.

Nu hoppas hon fortsätta med filmandet.

– Jag vill verkligen det, jag tycker det är väldigt kul. Men det tar mycket tid och jag har inte så mycket tid över efter skolan, men jag ska försöka göra film på lov och helger, säger hon.

Vad kommer nästa film handla om?

– Jag brinner för miljöfrågor och olika slags förtryck, rasism och förtryck mot djur. Det skulle jag vilja göra någonting om i framtiden.

Festivalen blev ett prisregn för Fanzingo. Fittjaborna Ibrahim Sacko Kamara och Abdirahman Mohamed, båda 12 år, vann lättviktsklassen (6 till 12 år) med sin animerade film 100 kronor.

Se Emmas film Ideal här.

Filmskapare

Emma Bogos, 17 år

Bor: i Tullinge

Gör: går naturlinjen på Globala gymnasiet

Aktuell med: kortfilmen Ideal som vunnit pris för bästa manus på Stockmotion

Visa merVisa mindre