Emma tar Flempans höghus på Sverigeturné

Emma Farm är tokig i lego. En vuxen legoentusiast. Hennes första stora mästerverk turnerar nu Sverige: en stor modell av Flemingsbergs färgglada höghus.

  • Publicerad 15:15, 8 feb 2018

De där färgerna kan man bygga med, istället för att bygga ett grått hus. Många miljonprojektshus är ju tråkiga betongklumpar.

Det började med det egna huset. Det röda 13 våningar höga huset på Terapivägen i Flemingsberg. Små bakåtvända billyktor blev till fönster och röda och vita bitar började staplas i höga staplar.

40 000 legobitar, många månader och en flytt till Sundsvall senare stod Emma Farms mästerverk klart: En 160x80 cm stor model av Flemingsbergs framsida, de röda, orangea och blå höghusen, helt och hållet i lego.

– Jag är en Afol, säger Emma.

Va?

– Afol, adult fan of lego, en vuxen legoentusiast. Det är ett vedertaget begrepp i nördkretsar.

Utgifterna talar sitt tydliga språk. Emma Farm lägger ner 3000–4000 kronor i månaden på lego. Och en hel del tid. Bara researcharbetet för bygget av Flemingsberg tog runt ett halvår. Hon fotade från marken och med drönare. Hon kikade på ritningar. Åkte upp och ner från sitt nya hem i Sundsvall.

Att bygga just Flemingsberg var ett enkelt val.

– Jag tycket att husen var så tilltalande. Det är väldigt färgglada och lego är ju oftast färgglatt. De där färgerna kan man bygga med, istället för att bygga ett grått hus. Många miljonprojektshus är ju tråkiga betongklumpar.

Coolt med många fönster

Hon fastnade särskilt för husens många fönster.

– Om man bygger med tre fönster så är det ju inte så coolt. Men 3000 då blir det ganska maffigt helt plötsligt.

När hon kom på att baksidan av legobiten som ska föreställa en billykta kunde användas som fönster så hade hon den första byggstenen. Sedan mätte hon och skalade resten av byggnaden efter det lilla fönstrets storlek.

– Jag byggde först mitt hus, jag bodde på Terapivägen 14. När jag hade gjort det var jag tvungen att bygga hela vår bostadsrättsförening, BRF Kullen. Och sedan byggde jag grannföreningen som etapp tre. Nu är jag ganska mätt på Flemingsberg. Men vi får väl se, jag kanske bygger sjukhuset snart!

Ut på Sverigeturné

Husen stod klara för ungefär ett år sedan och har sedan dess gjort en liten Sverigeturné.

– Jag ställde ut den första gången i februari förra året i Uppsala. Det var särskilt kul eftersom det var många där som kände igen husen och hade varit i Flemingsberg. Sedan har jag ställt ut den i Linköping och i Örebro också.

Kommer husen komma hem till Flempan någon gång?

– Ja, det tror jag. Det borde inte vara omöjligt att ställa ut i till exempel biblioteket.

Förutom att Emma tilltalas av höghusens färgglada estetik gillar hon verkligen Flemingsberg som område att bo i.

– Flemingsberg har ju i perioder haft dåligt rykte. Men jag bodde där i fem år och jag trivdes superbra. Jag hade bott kvar om inte min partner hade flyttat upp till Sundsvall.

Vad är det som är bra?

– Det är en så härlig stämning. I grannskapet är det jämnt barn ute på gården och leker. När det är väldigt mycket folk så riskerar det att bli opersonligt, men åtminstone i mitt hus kunde man prata med grannarna. Det är också nära till allting: Flemingsbergs centrum, Huddinge, sjukhuset, pendeltåget.

Mario Bros i lego

Uppe i Sundsvall fortsätter Emma att bygga. Hon har flera projekt igång samtidigt. Hon har bland annat byggt den första banan ur Super Mario Bros till Nintendo NES och sin egen arbetsplats.

– Jag är badvärd på ett äventyrsbad och sommartid har vi en stor utomhusanläggning, med en 50 meters bassäng med folk som badar.

Foto: Göran Johansson

Höghusens historia

Flemingsbergs färgglada höghus byggdes som en del av miljonprogrammet i början av 1970-talet. De färgglada fasaderna färgsattes av konstnären Gert Marcus och består av lackerad aluminiumplåt.

I västra Flemingsberg finns 18 stycken liknande hus.