På gården framför huset på Marknadsvägen lekte Emma Peters när hon var liten. Hon tycker det fint att växa upp där. Foto: Åsa Sommarström

Emma Peters tillbaka på gården där allt började

Vi står på gården på den lilla gröna kullen framför huset där skådespelaren Emma Peters bodde på 80-talet. – Jag hade en fantastisk uppväxt här. Vi var jämt ute och lekte i vår egen värld på gården.

  • Publicerad 16:10, 23 maj 2016

MARKNADSVÄGEN Enligt historien var det Emma Peters som parade ihop Henrik och Hanna Dorsin och därför står Henrik i evig skuld till henne. Både Henrik och hon ingår i humorgruppen Grotesco som först sågs på tv och sedan på Scalateatern och nu avslutar sin Näradöden-revy på Cirkus i helgen.

– Vi har gjort 180 föreställningar trots att det från början var 30 inplanerade.

Båda Emmas föräldrar växte upp i Täby och hennes 100-åriga farmor bor fortfarande kvar.

– Grunchen i början av 90-talet blev min räddning eftersom vi inte hade råd med Henri Lloyd-jackor och pärlhalsband.

Flygvillan och Ung teater fick stor betydelse för Emma.

– Jag fick en tydlig identitet som jag kunde vara stolt och trygg i. Där fanns något som jag var bra på. Jag fick en självklarhet där.

Emma berättar också att biblioteket hade stor betydelse för henne.

– I trean var jag med i en barnteatergrupp på huvudbiblioteket i Täby centrum och sedan hängde jag ofta där i myshörnan med hörlurar och lyssnade på skivor.

Emma talar varmt om Tibble gymnasium och lärarna Micke Littwold och Anna Johansson. Efter studenten började hon på scenskolan och lämnade Täby för att bo hos sin pojkvän i stan. Numera bor hon i Björkhagen med man och två barn.

– Man jag tycker fortfarande om att göra utflykter till Rönninge by och Rönningesjön. Det finns många fina platser i Täby.

Fakta

Fakta Bullen, Dramaten och Grotesco

Namn: Emma Peters

Ålder: 38 år.

Uppväxt: på Marknadsvägen i Täby.

Gör: skådespelare utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm.

Tidigare sedd i: Bullen-serien Sexton, Vita lögner, spelat på Backa teater, Östgötateatern, Uppsala stadsteater, turnerat med Dramaten och Riksteatern.

Just nu: I helgen spelar hon med Grotesco på cirkus i Stockholm när deras föreställning flyttar dit från Scalateatern. Har även en roll i humor-serien Boymachine samt Finaste familjen på TV4.

Visa merVisa mindre