Emma från Norrviken var med och slog alla tiders publikrekord

Aldrig förr har så många åskådare sett en damallsvensk match. Precis när det nya publikrekordet – 18 537 personer – utannonserades av speakern på Tele2 Arena stod Emma Jansson från Norrviken framför Hammarbyklacken för att slå en straff. Och hon satte den.

  • Publicerad 15:28, 11 okt 2021

Jag kan inte riktigt fatta vad jag har varit med om.

Emma Jansson satte straffen säkert och fastställde slutresultatet till 4–1 – och fick jubla med den rekordstora grönvita publiken.

– Det är svårt att beskriva. Jag kan inte riktigt fatta vad jag har varit med om. Det var en magisk upplevelse! säger Emma Jansson på måndagsmorgonen, dagen efter rekordmatchen då Hammarby besegrade AIK på Tele2 Arena dit matchen flyttats från lagets ordinarie hemmaarena Kanalplan.

Det tidigare damallsvenska rekordet var från 2008 då 9 413 åskådare såg en match mellan Umeå IK och Linköpings FC.

Grönvit veteran

Nästan dubbelt så många kom alltså till Tele2 Arena i söndags. Och Emma Jansson skrev in sig i historieböckerna då hon rullade in 4–1 i den 81:a minuten.

– Det spelade egentligen inte så stor roll vem som gjorde mål, men det var så klart kul eftersom jag har varit med i Hammarby länge nu, säger hon.

Jubel med fansen. Emma Jansson har precis slagit in straffen som innebar 4–1 för Hammarby, precis framför den grönvita klacken på Tele2 Arena. Foto: Kenta Jönsson

Emma Jansson började spela fotboll i IFK Sollentuna som 8-åring. Via spel i Sollentuna FK värvades hon till Hammarby sommaren 2012 och gjorde A-lagsdebut efter någon månad, redan som 16-åring.

Sedan dess har hon spelat i Hammarby, med undantag för en säsong i Eskilstuna United (2016) och en i KIF Örebro (2017), och tillhör därmed en av veteranerna i truppen.

"Kul att vara med på den resan"

Hammarby är nykomlingar i damallsvenskan och har överraskat positivt. Med tre omgångar kvar ligger man femma, med chans att avancera och knipa en tredjeplats.

– Vi gjorde det bra under våren och fick med oss många poäng. Under hösten har vi varit lite svajigare och inte gjort de maxprestationer som behövs. Men vårt mål har varit att etablera oss, och det har vi gjort. Målet är att nå en topplats inom några år, men vi är där och slåss redan nu. Det är kul att vara med på den resan! säger Emma Jansson.

Och hur har säsongen gått för dig personligen?

– Det har gått upp och ner. Jag har fått spela mycket, men ofta på centralt mittfält. Jag gillar egentligen att vara lite högre upp, jag har offensiva kvaliteter som jag får ut mer längre fram i planen, men jag har ändå gjort sju mål och jag har lärt mig mycket.

Nummer 10 på ryggen

Namn: Emma Jansson.

Ålder: 25 år.

Bor: Hammarby sjöstad, uppvuxen i Norrviken.

Moderklubb: IFK Sollentuna.

Tröjnummer: 10

Position: Anfallare/mittfältare.

Aktuell: Satte sista målet, 4–1, när Hammarby slog AIK inför 18 537 åskådare – nytt rekord i damallsvenskan – den 10 oktober.

Visa merVisa mindre

Sex katalysatorstölder på ett dygn

Nyheter "Vi tror att det är ligor som står för stölderna" I tisdags och i onsdags skedde sex katalysatorstölder i Sollentuna – inom loppet av ett dygn.fredag 15/10 15:21