Ungdomsgården Torpet ligger i ena änden av Segeltorpsskolans skolgård. 15-årigaa Emira Eijvergård går hit nästan varje dag efter skolan.

– Jag brukar spela kort och pingis, vi pratar massor och man får läxhjälp. Det är sådan gemenskap, jag blir så glad, säger hon.

Fram tills nyligen har hon varit här också på lördagar.

– Det är den bästa dagen, det är min favorit. Efter en hel skolvecka kan man komma hit och bara slappna av. På lördagskvällar är vi ofta i idrottshallen och spelar basket eller fotboll. Det är öppet till tio, sedan går man hem och det tycker jag är en bra kväll, säger Emira och fortsätter:

– Det är tryggt att komma hit på helgerna. Särskilt när det är kallt och det varit så mycket rån i Segeltorp under hösten vill man inte vara ute.

Minskade öppettider

Men sedan början av december är Torpet stängt på helger. Det är numera öppet måndag till fredag.

Något som förvånar såväl unga som föräldrar och personal.

– Fredagar och lördagar är de populäraste dagarna. En lördag kan vi ha upp mot 60 ungdomar här. En vardag är det mellan 30 och 60, säger Alexander Klintberg, fritidsledare.

Det här fick Emira Eijvergård att reagera.

– Jag tänkte att jag måste försöka göra något. Jag skrev ett Huddingeförslag och delade länken och det spred sig fort. Många föräldrar och unga tyckte att det var bra, säger hon.

Förslaget fick snabbt över 500 röster.

Vad betyder Torpet för dig?

– Det betyder allt. Det är som en familj, man känner sig alltid trygg här. Jag har gått hit i tre år och det är en sådan gemenskap.

Kommunen backar

Anna-Maria Bergman, chef för ungdomsenheten på Huddinge kommun, säger att det var ett test att ha öppet sju dagar i veckan när Torpet slogs ihop med Utsälje ungdom under tiden som Utsäljeskolan byggs om.

– Det har varit en väldigt ansträngd personalsituation och svårt med bemanning vid sjukdom. Därför har vi beslutat att gå tillbaka till att ha öppet fem dagar i veckan. Men det är ett tillfälligt beslut, säger hon.

Och kommunen har tagit till sig av synpunkterna i Huddingeförslaget.

– Vi kommer att se över vilka ungdomarnas önskemål är och anpassa öppettiderna efter det. Senast i början av februari ska vi ha ett nytt schema.

Varför kollade ni inte med ungdomarna och personalen från början vilka dagar som är populärast på fritidsgården?

– Man kan alltid rikta kritik mot sig själv, men vi sa att vi måste vara snabba som tusan och försöka lösa en ansträngd situation. Men vi är helt beredda att gå tillbaka till som det var tidigare med öppet tisdag till lördag.

Emira Eijvergård blir glad när hon hör att kommunen är beredd att ändra sig.

– Det blir bra, jag hoppas att de ska ändra beslutet. Att de inser hur mycket lördagar på Torpet betyder för oss, säger Emira.