Engagerad. Emira Eijvergård skrev ett Huddingeförslag som snabbt fick över 500 röster. "Det är roligt att engagera sig. Jag hoppas att de lyssnar på oss", säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Emira, 15, tar strid för fritidsgården i Segeltorp

Emira Eijvergård har skrivit ett Huddingeförslag i protest mot att ungdomsgården Torpet inte längre har öppet på helger. Förslaget fick snabbt över 500 röster – och nu verkar det som att kommunen lyssnar.

  • Publicerad 10:20, 22 dec 2021

Ungdomsgården Torpet ligger i ena änden av Segeltorpsskolans skolgård. 15-årigaa Emira Eijvergård går hit nästan varje dag efter skolan.

– Jag brukar spela kort och pingis, vi pratar massor och man får läxhjälp. Det är sådan gemenskap, jag blir så glad, säger hon.

Fram tills nyligen har hon varit här också på lördagar.

– Det är den bästa dagen, det är min favorit. Efter en hel skolvecka kan man komma hit och bara slappna av. På lördagskvällar är vi ofta i idrottshallen och spelar basket eller fotboll. Det är öppet till tio, sedan går man hem och det tycker jag är en bra kväll, säger Emira och fortsätter:

– Det är tryggt att komma hit på helgerna. Särskilt när det är kallt och det varit så mycket rån i Segeltorp under hösten vill man inte vara ute.

Trygghet. Emira Eijvergård tycker att lördagskvällarna på Torpet är bäst. "Alla får plats och för dem som inte vill vara hemma är det en trygghet att komma hit." Foto: Sacharias Källdén

Minskade öppettider

Men sedan början av december är Torpet stängt på helger. Det är numera öppet måndag till fredag.

Något som förvånar såväl unga som föräldrar och personal.

– Fredagar och lördagar är de populäraste dagarna. En lördag kan vi ha upp mot 60 ungdomar här. En vardag är det mellan 30 och 60, säger Alexander Klintberg, fritidsledare.

Det här fick Emira Eijvergård att reagera.

– Jag tänkte att jag måste försöka göra något. Jag skrev ett Huddingeförslag och delade länken och det spred sig fort. Många föräldrar och unga tyckte att det var bra, säger hon.

Förslaget fick snabbt över 500 röster.

Vad betyder Torpet för dig?

– Det betyder allt. Det är som en familj, man känner sig alltid trygg här. Jag har gått hit i tre år och det är en sådan gemenskap.

Foto: Sacharias Källdén

Kommunen backar

Anna-Maria Bergman, chef för ungdomsenheten på Huddinge kommun, säger att det var ett test att ha öppet sju dagar i veckan när Torpet slogs ihop med Utsälje ungdom under tiden som Utsäljeskolan byggs om.

– Det har varit en väldigt ansträngd personalsituation och svårt med bemanning vid sjukdom. Därför har vi beslutat att gå tillbaka till att ha öppet fem dagar i veckan. Men det är ett tillfälligt beslut, säger hon.

Och kommunen har tagit till sig av synpunkterna i Huddingeförslaget.

– Vi kommer att se över vilka ungdomarnas önskemål är och anpassa öppettiderna efter det. Senast i början av februari ska vi ha ett nytt schema.

Varför kollade ni inte med ungdomarna och personalen från början vilka dagar som är populärast på fritidsgården?

– Man kan alltid rikta kritik mot sig själv, men vi sa att vi måste vara snabba som tusan och försöka lösa en ansträngd situation. Men vi är helt beredda att gå tillbaka till som det var tidigare med öppet tisdag till lördag.

Emira Eijvergård blir glad när hon hör att kommunen är beredd att ändra sig.

– Det blir bra, jag hoppas att de ska ändra beslutet. Att de inser hur mycket lördagar på Torpet betyder för oss, säger Emira.

Hemma. Emira Eijvergård har gått på Torpet i tre år och hon kommer hit nästan varje dag. "Det är som en familj, det är en sådan fin gemenskap här", säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Här är Huddinges fritidsgårdar

I Huddinge finns åtta fysiska fritidsgårdar och en digital:

Huset i Huddinge, Sjödalsvägen 46

Rockville i Trångsund, Korpstigen 8

Torpet ungdom i Segeltorp, Chronas väg 12

Utsälje ungdom i Snättringe, Byggmästarvägen 22

Ungdom 142 i Skogås, Skogåstorget 13

Glömsta fritidsgård i Glömsta, Bergavägen 9

Vårby ungdom i Vårby gård, Vårby allé 26-30

Ung i Flemingsberg, tillfällig lokal på Röntgenvägen 3A i Grantorp

Digital fritidsgård på Instagram

Visa merVisa mindre

Så funkar Huddingeförslag

Ett Huddingeförslag är en idé eller ett förslag från någon som bor i Huddinge och som lämnas via kommunens hemsida.

Det går att dela sitt förslag och att rösta på andras. Om ett Huddingeförslag får över 100 röster inom 90 dagar, överlämnas det till ansvarig nämnd eller förvaltning för beslut eller ställningstagande.