Hunter. Emil Hörnsten har jagandet som heltidssyssla. Foto: Sacharias Källdén

Emils jobb: Jaga el-scootrar

Kvällstid syns allt fler jägare på Stockholms gator. Men det är inga djur som jagas, istället består bytet av urladdade el-scootrar.

  • Publicerad 21:00, 15 nov 2018

– Kolla, där på Torsgatan finns två stycken!

Emil Hörnsten, 23 år, står på trottoaren utanför Sven-Harrys konstmuseum vid Vasaparken med blicken fäst på mobilens display. På en karta i appen Voi Scooters finns tillgängliga el-scootrar utplacerade och just nu är flera hundra byten redo att plockas hem.

Jakten kan börja.

Emil blev så kallad hunter i början av september efter ett informationsmöte med företaget Voi. Uppdraget är att samla in urladdade el-scootrar, ladda dem och sedan placera ut dem igen.

Det här gäller för el-scootrarna i Stockholm

Den ena scootern återfinns utanför Bonniers Konsthall men den andra lyckas vi inte hitta. Det är bara att vända tillbaka till bilen igen, en Volkswagen Passat som rymmer 26 el-scootrar när sätena är nedfällda.

Östermalm och Vasastan är redan avklarade och nu väntar Södermalm.

Emil uppskattar att det finns 40-50 hunters i staden och att en handfull är lika aktiva som honom.

– Om det är någon som parkerar dåligt och springer ut ur bilen med målmedveten blick kan man vara säker på att det är en annan hunter, konstaterar han leende.

I dag är det en heltidssyssla som tar 5-6 timmar per dag, fem dagar i veckan. Även om det är ett fritt jobb kräver det att han går upp fem varje morgon för att hinna placera ut fordonen innan sju.

– Först åker jag till förrådet i Vasastan där jag har dem över natten, sedan lassar jag in i bilen och åker iväg för att placera ut dem. I morse hade jag 14 stycken.

Barn kör runt på de nya hyr-elscootrarna

Jakt. I appen Voi Scooters kan Emil se var el-scootrarna finns placerade. Foto: Sacharias Källdén

Stureplan. Emil rör sig över hela innerstan i sin jakt på el-scootrar. Foto: Sacharias Källdén

Till en början tog han hem scootrarna till lägenheten på Södermalm.

– Men de blinkar rött vilket gjorde det svårt att sova. Sedan blir det ofräscht eftersom de kört omkring på gatorna. Familjen tyckte det var lite jobbigt också, förklarar Emil.

En fördel med att bo hemma är de låga levnadsomkostnaderna. Trots utgifter för bensin "det går säkert en tank i veckan", förrådshyra och el klarar han sig på pengarna han drar in.

– Det är bättre betalt än när jag körde budbil, berättar Emil utan att nämna någon summa.

Är det inte ett väldigt ensamt jobb?

– Jo, även om jag ibland haft någon kompis med mig. Min farmor har varit med ett par gånger också och hon älskade det. Hon var ganska bra på att jaga faktiskt.

Det tar inte många sekunder efter att vi anlänt till Medborgarplatsen innan han får syn på en scooter i närheten av Björns trädgård. Snart poserar han framför fotografen med fyndet.

– Det blir många tunga lyft, men det är verkligen ett flexibelt och kul jobb, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hunters – så fungerar det

Hunters är intermittent anställda hos företaget Voi, vilket innebär att de kan jobba när de vill.

Företaget betalar skatten åt dem.

Varje upphittad scooter ger mellan 50-150 kronor och pengarna betalas ut en gång i veckan. Betalningen varierar beroende på hur lätt det är att samla in, hur länge scootern varit ute på gatan utan batteri och hur sent på dygnet det är.

Visa merVisa mindre