Emil från Sollentuna fick Idoljuryn på fall

I måndags var det premiär för årets säsong av Idol i TV4. En som fått komma på audition i Stockholm var 17-årige Emil Westermark från Sollentuna – och trots en inledande tveksamhet från juryn kunde han kvittera ut en guldbiljett med fyra rungande ja i bakfickan.

  • Publicerad 06:15, 25 aug 2022

Då bröt de sitt pokerface direkt.

– Det var nervöst innan men det blev bättre när jag kom in och snackade lite med dem, säger Emil Westermark.

När han berättade att han skulle framföra en egen låt – den heter ”Då cyklar jag nog hellre själv” och Emil beskriver den som ”en olycklig kärleksballad i popformat” – skakade dock jurymedlemmarna på huvudet.

– De gillade inte det. Och de blev ännu mer skeptiska när jag sa att den var på svenska.

Men när Emil började spela och sjunga förändrades inställningen hos de fyra i juryn.

– Då bröt de sitt pokerface direkt, och då blev jag lite mer självsäker.

Fick köra hela låten

Emil fick sjunga klart hela låten, något som i sig är relativt ovanligt.

– Efteråt sa de att de tyckte att låten var släppvärd och Kishti sa att hon inte hade hört något sådant tidigare. Alexander nämnde Bellman. Och Anders Bagge pratade om Ted Gärdestad, extra kul eftersom han är en profil i Sollentuna, säger Emil.

Framgångarna fortsatte i slutaudition där Emil tog sig vidare till Sista Steget som sänds den 15 september. Inte illa för en 17-åring som började ”hålla på med musik” för bara tre år sedan.

– Jag hade alltid nynnat på låtar och så, men i 8:an sjöng jag en låt med min mattelärare och folk tyckte om det. Då började jag spela instrument och sjunga mera. Jag har väldigt bra gehör så det har gått lätt, jag är självlärd, säger Emil.

Fotboll och friidrott

Vid sidan av musiken har Emil fullt upp med idrott. Han kommer från en väldigt sportig familj och har själv spelat fotboll sedan 5-årsåldern, och tränat gymnastik och parkour. Nu har han dessutom börjat med friidrott i Turebergs FK – och togs ut till junior-SM på 60 meter efter bara några veckor i klubben.

– Ja, jag har väldigt fullt upp nu, säger Emil som precis har börjat sitt tredje år på Rudbeck.

Målet: Final på Tele2 Arena i november

Namn: Emil Westermark.

Ålder: 17 år.

Bor: Rotebro.

Familj: Mamma, pappa, storebror, storasyster.

Skola: Går tredje året på Rudbeck.

Sökte till Idol: ”För att jag hade skrivit en låt och jag ville se vad andra tyckte om den.”

Musiksmak: Jag lyssnar gärna på 60-, 70- och 80-talsmusik.

Aktuell: Har tagit sig vidare från audition och från slutaudition i Idol. Den 15 september uppträder de tävlande med duetter i Sista Steget och därefter, måndag–fredag i vecka 38, blir det Kvalveckan som sänds live från Kungsträdgården. Från vecka 39 är det Fredagsfinaler som sänds live och den 25 november är det Idol-final, i år på Tele2 Arena.

Visa merVisa mindre

Mordförsök vid Rotebro station

Nyheter Man i 20-årsåldern förd till sjukhus En man i 20-årsåldern skadades med ett stickvapen av en okänd gärningsperson i ett skogsparti nära Rotebro station i onsdags kväll.fredag 23/9 11:44

Kubformade Edsbergskyrkan firar 50 år

Nyheter "Det här är vår herres sommarstuga" I september 1972 invigdes Edsbergskyrkan, av biskop Ingmar Ström. Den kubformade träbyggnaden fyller alltså 50 år, och det firas hela hösten med mässor och konserter.fredag 23/9 6:54