Järfällabon Emerich Roth blev 97 år. Foto: Åsa Sommarström

Emerich Roth har avlidit – blev 97 år

Förintelseöverlevaren Emerich Roth har avlidit. I över 25 år föreläste Järfällabon på skolor runt om i Sverige och berättade om sina erfarenheter. Emerich Roth blev 97 år gammal.

  • Publicerad 09:21, 26 jan 2022

Emerich var en person som aldrig gav upp

Emerich Roth föddes 1924 i Sevlus i dåvarande Tjeckoslovakien. När han var 19 år kom nazismen till hans hemstad och tillsammans med föräldrarna och fyra yngre systrar deporterades han till ett koncentrationsläger.

Emerich Roth: ”Jag är mycket orolig”

När andra världskriget var slut hade han överlevt fem koncentrationsläger men hade endast kvar en syster, resten av hans familj hade utplånats.

På 1950-talet kom Emerich Roth till Sverige och var länge tyst om sina erfarenheter. På 90-talet bestämde han sig för att berätta om sin tid i koncentrationslägren och har sedan dess föreläst på över 1000 skolor i Sverige.

Föreläste. Över 1000 skolor hann Emerich Roth föreläsa på, här är han på Viksjöskolan 2016. Foto: Mikael Andersson

Prisad

Emerich Roth var en av initiativtagarna till föreningen Förintelsens överlevande med syftet att besöka skolor och berätta om vad de varit med om. För sina insatser tilldelades han Olof Palme-priset 2017 och Raoul Wallenberg-priset 2015, båda tillsammans med Hédi Fried.

– Emerich var en person som aldrig gav upp. När han trodde på något så trodde han på det. Och det framgår väl när man tänker på alla år han varit i skolor och föreläst och artiklar han skrivit att han alltid framhållit skolans roll, hur viktig den är, säger hans änka Kerstin Roth till DN.

Emerich Roth blev 97 år och avled den 22 januari.

Såhär minns Järfällabor Emerich Roth

I en lokal Järfällagrupp på Facebook har användare skrivit om Emerich Roths bortgång. Här är några kommentarer:

Så ledsamt! Han hade en så stor och viktig del att fylla med sin erfarenhet av en mycket mörk del av vår historia! Vila i frid käre vän och medmänniska

En ära få träffa honom och se den fantastiska nytta han gjorde i att sprida sin berättelse till så många unga! Vila i frid!

Vila i frid Emerich!. Jag hade förmånen att få träffa dig flera gånger när du föreläste för våra elever i Viksjöskolan.

Ja man blir lite orolig, när de som varit med, inte längre kan berätta

Vila i frid. Jag fick förmånen att lyssna på honom 2016.

Visa merVisa mindre