Emerich Roth föddes 1924 i Sevlus i dåvarande Tjeckoslovakien. När han var 19 år kom nazismen till hans hemstad och tillsammans med föräldrarna och fyra yngre systrar deporterades han till ett koncentrationsläger.

https://www.mitti.se/min-lokala-hjalte/emerich-roth-jag-ar-mycket-orolig/lmqcn!1321531/

När andra världskriget var slut hade han överlevt fem koncentrationsläger men hade endast kvar en syster, resten av hans familj hade utplånats.

På 1950-talet kom Emerich Roth till Sverige och var länge tyst om sina erfarenheter. På 90-talet bestämde han sig för att berätta om sin tid i koncentrationslägren och har sedan dess föreläst på över 1000 skolor i Sverige.

Prisad

Emerich Roth var en av initiativtagarna till föreningen Förintelsens överlevande med syftet att besöka skolor och berätta om vad de varit med om. För sina insatser tilldelades han Olof Palme-priset 2017 och Raoul Wallenberg-priset 2015, båda tillsammans med Hédi Fried.

– Emerich var en person som aldrig gav upp. När han trodde på något så trodde han på det. Och det framgår väl när man tänker på alla år han varit i skolor och föreläst och artiklar han skrivit att han alltid framhållit skolans roll, hur viktig den är, säger hans änka Kerstin Roth till DN.

Emerich Roth blev 97 år och avled den 22 januari.