I förra VM, 2009, blev Emelie Lindström historisk som bäste målskytt och poänggörare genom tiderna med 17 mål och 6 assist. Foto: Chris Anderson

Emelie ska leda den blågula flocken i VM

Emilie Lindström har en närmast djurisk jakt­instinkt. Men innebandy­världens poängdrottning låter skyttet vila utanför planen. – Jag älskar vargar, jag har faktiskt hälsat på dem, säger hon.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Emilie Lindström leder elitseriens poängliga. Som vanligt. Hon har vunnit poängkampen i världens bästa liga tre säsonger i rad.

Nu gör serien uppehåll för VM. Fram till 2007 avgjordes mästerskapet efter seriespelet hemma, nu blir det alltså ett avbrott mitt i säsongen.

– Jag gillar det. Jag tyckte att det var mycket jobbigare tidigare när man fick hålla på och träna tre veckor till när resten av laget gick på semester. Nu är man mer inne i matchandet och intresset är större nu när vi är mitt inne i säsongen.

Emilie Lindström brukar inte ta semester i målskottandet för att hon drar på sig den blågula tröjan.

Hon tog sitt första VM-guld 2007. Hon upprepade bedriften 2009 och blev samtidigt historisk. Med 23 poäng, 17 mål och 6 assist, tog Emelie Lindström över både titeln som bäste målskytt och poänggörare i VM genom tiderna. Fram till dess hade Sara Viksten toppat med 22 poäng, 16 mål och 6 assist under 1997.

Emelie Lindström blev också uttagen i turneringens All star-lag.

– Det var givetvis väldigt smickrande, ett kvitto på att man har presterat. Men ibland kan man få sådana utmärkelser lite på gamla meriter och man ska inte dra för stora växlar på det.

Siktar du på att komma med i år också?

– Nej, det blir en bonus om jag blir uttagen. Man kan vara fruktansvärt bra utan att komma med, bara jag är nöjd med min insats så är jag glad.

Siktet är inställt på ädelmetall.

– I mitt huvud finns inget annat än guld, vad ska man tänka annars? Men konkurrensen blir hårdare och hårdare, de andra länderna kommer ifatt oss mer och mer och vi måste hitta vägar att utveckla vårt spel. Men jag ser ändå oss som den absoluta favoriten. Spelar vi på vår nivå så kommer vi att vinna.

Silvermedaljörerna från VM 2009, Schweiz, spelar ofta bara med två femmor. Emilie Lindström framhåller fördelen av att Sverige har den bredaste truppen.

– Ofta pumpar vi på med tre femmor i högt tempo och det vet vi att våra motståndare inte klarar i längden.

Jaktinstinkten har hon gemensam med sitt favoritdjur.

– Ända sedan jag var liten har jag tyckt om vargar. Jag vet inte vad det grundar sig i. Men det är spännande att de finns här i Sverige, i skogen. Flocken är som en liten familj.

Hon har träffat vargar. Sju stycken.

– På Kolmården kan man boka ett möte med vargar. Det var lite läskigt faktiskt. Alla kom fram och skulle hälsa, upp i ansiktet och slicka och nosa och hålla på. Men de är nappade från att de är små så de är vana vid människor.

Fakta

Håller på Hammarby

Namn: Emilie Lindström.

Ålder: 25 år.

Bor: Högdalen.

Familj: Sambon Markus Palokangas, 26, innebandyspelare i Balrog.

Klubb: Djurgården.

Meriter: VM-guld 2007 och 2009. SM-guld 2009 med Balrog och 2011 med Djurgården. ”För mig är det lika stort att vinna VM-guld och SM-guld. Det är speciellt att vinna en internationell tävling, det är få förunnat. Men att spela SM-final och ta guldet är det inte heller många som får uppleva.”

Aktuell: Spelar VM i Schweiz den 4–11 december.

Övrigt: Håller på Hammarby. ”Det är inga konstigheter egentligen. Jag har Hammarbyhjärta men nu när jag spelar i Djurgårdströjan vill jag bara att det ska gå bra.”

Visa merVisa mindre