Emelie går en kamp mot främlingshatet

På fredag är det Förintelsens minnes­dag. Det ska gymnasie­eleven Emelie Fin­- der, 18 år, uppmärksamma genom en föreläsning som vis­ar vad främlingsfientlighet är och vilka följder den kan få.

  • Publicerad 00:00, 24 jan 2012

Redan i morgon onsdag får elever i årskurs två på Danderyds gymnasium komma till Emelies föreläsning som under en halvdag uppmärksammar vad främlingsfientlighet kan leda till. Danderydsbon Emilie går i årskurs tre på samhällsvetenskaplig linje med inriktning på ekonomi och juridik. Föreläsningen är målet för hennes projekt som hon arbetat med under ett år och ett syfte är att förhindra att förintelsen upprepas.

– Genom exempel ur judarnas historia vill jag visa vad fördomar och främlingsfientlighet kan få för följder, säger Emelie Finder.

Emelie, som är jude, har kommit nära förintelsens fasansfulla historia. Både hennes mormor och farfar överlevde koncentrationslägren.

Emelies farfar, som dog för tre år sedan var en av grundarna till ”Föreningen förintelsens överlevande”.En annan av grundarna, Tobias Rawet, gästar Emelies föreläsning och talar om förintelsen. Under dagen visar Emelie sin systers film från olika koncentrations- och arbetsläger i Polen. Emelie har också tagit initiativ till att bjuda in kommunstyrelsens ordför­ande Olle Reichenberg (M).

– Han var jätteintresserad och sa, liksom skolans rektor, att det är ett viktigt ämne. Jag är jätteglad över det positiva mottagandet.

Emelie fick idén till sitt projektarbete för ett år sedan efter det att hon sett några hakkors och hört några elever uttala sig främlingsfientligt på gymnasiet, något som hon hört av sina kamrater även förekommer på andra skolor.

Till exempel röstade 9,5 procent av eleverna på Sverigedemokraterna vid det senaste skolvalet på Danderyds gymnasium. Sverigedemokraterna vill att bland annat att flyktingar och judar lämnar landet.

– Jag blev chockad när jag fick höra valresultatet. Jag oroar mig över anledningen och vill kämpa emot.

Emelies förhoppning är att det blir en tradition att uppmärksamma Förintelsens minnesdag och föra kunskaperna vidare på Danderyds gymnasium. Det beräknas att nazisterna under sina 12 år vid makten dödade mellan 5,6 miljoner och 6,3 miljoner judar och en halv miljon romer, varav cirka 2,9 miljoner i koncentrationsläger