Medalj. Gruppen gjorde fint ifrån sig i tävlingen. Foto: Lukas Knutsson

EM-silver till Lidingögymnaster

Nyligen hölls det europeiska mästerskapet i truppgymnastik i Portugal. För Sveriges räkning deltog gymnaster från gymnastiktruppen Vikingarna på Lidingö.

  • Publicerad 12:13, 21 jan 2022

Ibland kan man tappa bort sig i luften. Man blir desorienterad och ser svart.

– Vi är en liten familj i Vikingarna som verkligen delat blod, svett och tårar, säger Isabella Einéus.

Från gymnastiktruppen Vikingarna deltog bland andra Isabella Einéus och Evelina Rosengren, när Sverige tog EM-silver i truppgymnastik i december – en pallplats som var något av en besvikelse.

– Vi jublade ju inte när vi fick reda på det, säger Evelina Rosengren.

Men själv plockade hon hem priset ”all-star” på grenen ”tumbling” – flera volter i en serie – efter att laget fått veta om silvret.

– Det är en utmärkelse för att man kört svårt och stilrent. Så jag gick från att gråta i flera timmar till att känna mig rätt glad, säger Evelina Rosengren.

– Under tävlingen kom min kropp till liv av adrenalinet. Första gången jag deltog i EM var det jobbigare.

Den här gången tog Island hem guldet, men det var regelboken som fick avgöra. Island och Sverige landade nämligen på precis samma poäng.

– Eftersom Island fått högst poäng i två av tre grenar fick de guldet, säger Isabella Einéus.

En skadad

– Surt att snubbla på målsnöret. Missarna vi hade var helt otippade. Men vi försöker se att vi vann ett silver istället för att vi förlorat ett guld.

En person i laget skadade nacken.

– Det var en volt hon gjort under två år och klarat varje gång. En stor tävling är mycket press mentalt, säger Evelina Rosengren.

– Ibland kan man tappa bort sig i luften. Man kanske hamnar lite annorlunda än tänkt i en volt och så blir man desorienterad och ser bara svart.

Något Evelina och Isabella båda gillar med gymnastiken är att den kräver ständig utveckling – vilket också innebär stora utmaningar.

– Det är ung ålder på den här sporten. De flesta damer kör tills de är 25 – då får man hitta något annat roligt som kroppen klarar av, säger Evelina Rosengren.

– Gymnastik är väldigt slitigt och det tar mycket tid. Så folk slutar tidigt, man tränar så länge kroppen håller, säger Isabella Einéus.

Är det stort fokus på att vara smal?

– Jag själv inte fastnat i något sådant, men det finns väldigt mycket kroppshets inom gymnastiken. I de flesta fall gynnar det faktiskt inte att vara för smal. För att klara sporten måste man ha muskler, säger Evelina Rosengren.

– Jag tycker att vi har väldigt bra miljö i laget där vi pratar om sådant, säger Isabella Einéus.

Nu siktar de på nästa EM i Luxemburg, som äger rum redan i september.

Vändning. Evelina Rosengren gick från tårar till glädje. Foto: Privat

Positiv. Isabella Einéus tänker positivt men tycker ändå att det var surt att snubbla på målsnöret. Foto: Gymnastikförbundet

Fyra av tolv från Lidingö

Fyra av tolv deltagare i landslaget kom från den Lidingöbaserade föreningen Gymnastiktruppen Vikingarna när Sverige deltog i EM i truppgymnastik 2021 i Guimaraes i Portugal.

Truppgymnastik är en lagsport.

Sverige tillhör världstoppen i sporten, tillsammans med framför allt Danmark på herrsidan och Island på damsidan.

Nästa EM går av stapeln i Luxemburg i september 2022.

Visa merVisa mindre

Isabella Ein'eus Foto: Lukas Knutsson

Isabella Ein'eus Foto: Lukas Knutsson

Isabella Ein'eus Foto: Lukas Knutsson

Vändning. Evelina Rosengren gick från tårar till glädje. Foto: Lukas Knutsson