Från utredningen. Polisens bild av en pistol och ljuddämpare som misstänks ha använts vid ett av de två mordförsöken mot pappan från Edsberg. Foto: Polisen

Elva åtalas för dubbla mordförsök mot pappa i Edsberg

Nu åtalas elva personer för inblandning i två mordförsök mot en man i Edsberg i fjol. Enligt åklagaren handlar det om gängkriminella som har försökt skjuta ihjäl pappan till en man med påstådda narkotikaskulder.

  • Publicerad 09:35, 23 apr 2021

Det första mordförsöket skedde den 5 april i fjol. En 26-årig man är huvudmisstänkt. Pistolen var skarpladdad, men klickade.

Andra försöket, som misstänks ha utförts av en 23-årig man, skedde 20 juni. Då sköts pappan, som är i 60-årsåldern, på parkeringen i centrala Edsberg och träffades av en kula i ena låret. Två män åtalas också för grov skadegörelse på hans bil.

Pappan är själv inte kriminell utan ska ha blivit utsatt då hans son, som har en påstådd narkotikaskuld, befinner sig utomlands.

Totalt elva personer misstänks vara inblandade. De flesta av dem är från Trollhättan, men en man från Huddinge misstänks ha försett männen från Västsverige med vapen på plats i Stockholm.

Uppdrag från man i Hjällbo

Enligt åklagaren är det en 35-årig gängkriminell man kopplad till det så kallade Hjällbonätverket i nordöstra Göteborg som har gett uppdraget att skjuta pappan.

Åtalet, som väcktes på torsdagen i Vänersborgs tingsrätt, är det senaste resultatet av polisens tillgång till den krypterade men avkodade meddelandetjänsten Encrochat.

– De skriver i klartext vad de avser göra. Man kan också se hur en ledande person instruerar övriga, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott vid utredningssektionen i Fyrbodal i Västsverige.

Enchrochat avgörande

I Encrochat finns direktiv från 35-åringen i Hjällbo där han instruerar uppdragstagarna i Trollhättan att hälsa från Göteborg, ”eller säg Hjällbo-barnen”.

Åklagaren har en del spaningsbilder som polisen tagit när gruppen från Trollhättan vid två olika tillfällen sökte upp pappan i Edsberg med det uttalade uppdraget att skjuta honom, men kommunikationen i Encrochat-telefonerna var avgörande i utredningen och blir viktig även i rättegången.

– De här telefonerna är dyra och har ingen legal funktion, utan används enbart för kriminell verksamhet. Utan encromaterialet hade vi inte kommit så långt som till åtal i de ärenden vi har utrett. Chattarna har varit en ovärderlig hjälp. Nu får vi se hur domstolen värderar bevisen, säger Sten-Rune Timmersjö.

Samtliga misstänkta förnekar brott och har varit i stort sett varit helt tysta under förhören.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kastade kruka från sjätte våningen – nära träffa barn

Nyheter Man åtalas för försök till grov misshandel En man i 20-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för försök till grov misshandel. Mannen misstänks för att med uppsåt ha kastat en 3,5 kilo tung kruka från våning sex i ett hus i Edsberg – mot två...fredag 3/12 11:15

SD vill ta upp hedersrelaterat våld och förtryck på SFI

Nyheter Kunskap om nya lagar har inte nått ut, enligt SD Sverigedemokraterna i Sollentuna har lagt en motion i kommunfullmäktige om att ”alla berörda asylsökande” och deltagare i SFI-undervisning ska få tydlig information om hedersrelaterat våld och...fredag 3/12 6:10