Tävlar. De fyra kandidaterna i 2022 års upplaga av Årets Sundbybergsbyggnad. Foto: Mats Håkansson

Elstation kan vinna arkitekturtävling

"Snyggt byggt." I kommunen med Sveriges högsta byggtakt finns det gott om utrymme för sådant beröm – men också okvädingsord. Nu vill staden sätta kvaliteten i första rummet, med en arkitekturtävlan.

  • Publicerad 17:24, 13 maj 2022

Årets Sundbybergsbyggnad arrangeras nu för sjätte gången. Tävlingens främsta syfte är att höja den estetiska och visuella ambitionsnivån hos alla som bygger i staden, säger stadsmiljö- och tekniska nämndens ordförande Stefan Bergström (C).

– Vi vill lyfta de aspekterna och alla ska veta att varje år det byggs blir man granskad utifrån dem, så att man ser över de ambitionsnivåerna lite.

Han, liksom fem andra politiker och tjänstepersoner på Sundbybergs stad, sitter med i den tävlingsjury som har vaskat fram fyra exempel på vad de menar är god arkitektur.

Elstation i glas

Bland kandidaterna finns Järvastationen Sundbyberg 2:35 på Sjövägen 31, en elstation i svart glas.

– Teknikbyggnader brukar inte vara kända för att vara byggda med hög arkitektonisk kvalitet, men här har Vattenfall verkligen satsat på arkitekturen, säger Stefan Bergström.

Järvastationen Sundbyberg 2:35. Foto: Mats Håkansson

Kronan 1. Foto: Mats Håkansson

Det är över lag en salig blandning användningsområden som representeras. Övriga alternativ består av en kontorsbyggnad, en skola och ett bostadshus.

Vilken av de fyra lyorna som i slutänden tar hem titeln är upp till sundbybergarna. På stadens hemsida pågår sedan den 29 april en öppen omröstning som rullar på till och med den 22 maj.

"Spännande arkitekturstad"

Därefter väntar prisutdelning på vårmarknaden i Sundbybergs centrum den 2 juni. Förutom den eviga äran består potten av ett diplom och en mässingsplakett redo att skruvas upp på segrarväggen.

– Det var en tid när det byggdes i Sundbyberg då man kan säga att det gick lite väl fort och var mer fokus på kvantitet. Vi vill fokusera på kvaliteten i första hand, det måste alltid vara nummer ett, säger Stefan Bergström.

Vad är Sundbyberg för slags arkitekturstad?

– Jag skulle vilja beskriva Sundbyberg som en väldigt spännande arkitekturstad, med olika stadsdelar från olika årtionden byggda utifrån respektive tiders stadsplanering och arkitektur.

Förskolan Kvarnstenen 1. Foto: Mats Håkansson

Lektorn 1. Foto: Mats Håkansson

Därför tycker Bergström att det är bra om byggherrar tar råd av hembygdsföreningen när det vankas nya spadtag i staden; det finns trots allt ett värde i att tillskotten passar in i omgivningen, en annan faktor som tävlingsjuryn har tittat på.

– Vi håller på att jobba fram ett stadsutvecklingsprogram, där kommer sådana frågor att vara med. Det är lite skillnad om man bygger i ett nybyggnadsområde som Ursvik eller i stadskärnan där man har mycket mer sådana värden att ta hänsyn till.

VALFRÅGAN: Så vill Sundbybergs partier lösa bostadsbristen

De har valt ut bidragen

Tävlingsjuryn består av sex medlemmar. Dessa äro:

Titti Elert, planarkitekt

Erik Gutiérrez-Aranda (S), ordförande byggnads- och tillståndsnämnden

Isabel Bonilla, bygglovarkitekt

John Reinbrand, planchef

Anna Jonsson, kommunikationsstrateg

Stefan Bergström (C), ordförande stadsmiljö- och tekniska nämnden

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15