Årets Sundbybergsbyggnad arrangeras nu för sjätte gången. Tävlingens främsta syfte är att höja den estetiska och visuella ambitionsnivån hos alla som bygger i staden, säger stadsmiljö- och tekniska nämndens ordförande Stefan Bergström (C).

– Vi vill lyfta de aspekterna och alla ska veta att varje år det byggs blir man granskad utifrån dem, så att man ser över de ambitionsnivåerna lite.

Han, liksom fem andra politiker och tjänstepersoner på Sundbybergs stad, sitter med i den tävlingsjury som har vaskat fram fyra exempel på vad de menar är god arkitektur.

Elstation i glas

Bland kandidaterna finns Järvastationen Sundbyberg 2:35 på Sjövägen 31, en elstation i svart glas.

– Teknikbyggnader brukar inte vara kända för att vara byggda med hög arkitektonisk kvalitet, men här har Vattenfall verkligen satsat på arkitekturen, säger Stefan Bergström.

Det är över lag en salig blandning användningsområden som representeras. Övriga alternativ består av en kontorsbyggnad, en skola och ett bostadshus.

Vilken av de fyra lyorna som i slutänden tar hem titeln är upp till sundbybergarna. På stadens hemsida pågår sedan den 29 april en öppen omröstning som rullar på till och med den 22 maj.

"Spännande arkitekturstad"

Därefter väntar prisutdelning på vårmarknaden i Sundbybergs centrum den 2 juni. Förutom den eviga äran består potten av ett diplom och en mässingsplakett redo att skruvas upp på segrarväggen.

– Det var en tid när det byggdes i Sundbyberg då man kan säga att det gick lite väl fort och var mer fokus på kvantitet. Vi vill fokusera på kvaliteten i första hand, det måste alltid vara nummer ett, säger Stefan Bergström.

Vad är Sundbyberg för slags arkitekturstad?

– Jag skulle vilja beskriva Sundbyberg som en väldigt spännande arkitekturstad, med olika stadsdelar från olika årtionden byggda utifrån respektive tiders stadsplanering och arkitektur.

Därför tycker Bergström att det är bra om byggherrar tar råd av hembygdsföreningen när det vankas nya spadtag i staden; det finns trots allt ett värde i att tillskotten passar in i omgivningen, en annan faktor som tävlingsjuryn har tittat på.

– Vi håller på att jobba fram ett stadsutvecklingsprogram, där kommer sådana frågor att vara med. Det är lite skillnad om man bygger i ett nybyggnadsområde som Ursvik eller i stadskärnan där man har mycket mer sådana värden att ta hänsyn till.

https://www.mitti.se/nyheter/valfragan-sa-vill-sundbybergs-partier-losa-bostadsbristen/repvdn!07VbyrcjKmfyiQtS3UUkg/