DÖD? Elscootrar som ligger trasiga på trottoaren blir en allt vanligare syn i Stockholm. Sparkcyklarnas livslängd kan vara så kort som en månad. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Elscootrar skrotas efter bara någon månad

En månad, tre månader eller i bästa fall ett halvår. Så ser livslängden ut för de eldrivna sparkcyklarna som numera finns i mängder på Stockholms gator. Tiotusentals scootrar blir till skrot varje år.

  • Publicerad 10:52, 19 mar 2019

Det är Breakit som förra veckan avslöjade att livstiden för en elscooter kan vara så kort som bara någon månad.

I Stockholm ska det finnas omkring 2 000 stycken elscootrar. Det skulle i såna fall betyda att minst 8 000 scootrar skrotas i Stockholm, bara i år enligt Breakits uppgifter om att en snittlivslängd är tre månader.

Företagen som lanserar elsparkcyklar pratar ofta en en så kallad "loss-rate", alltså hur många procent av sparkcyklarna på gatorna som förloras varje månad.

Fritt fram för ännu fler elscootrar i Stockholm

– De flesta företag brukar försöka ligga på under 20 procent i månaden, säger Lars Jörnow, partner på riskkapitalbolaget EQT Ventuers, som har investerat i sparkcykelbolaget Dott, till Breakit.

Enligt Breakit uppger alla elsparksföretag att de är noga med återvinning och arbetar med att förbättra livslängden.

– Om en scooter är i för dåligt skick, och därmed osäker att framföra för våra användare, så använder vi alla reservdelar och återvinner det som inte går att återanvända”, skriver Vois kommunikationschef Caroline Hjelm till Breakit.

Till sommaren väntas antalet elscootrar i Stockholm öka kraftigt.