Elsa vill stanna på Söder när Vintertullen stänger: "Jag är en gammal Söderböna"

Nedläggningen av Vintertullen tvingar de äldre att bryta upp från sitt hem och flytta till nytt. "Det blir konstigt och annorlunda att behöva flytta. Jag har bott in mig här" säger Elsa Eklöf, som bott på Vintertullen i 24 år.

  • Publicerad 09:18, 8 mar 2016

Det blir ingen renovering av Vintertullens vård- och omsorgsboende, så som först var tänkt efter att bottenvåningen blev översvämmad efter ett skyfall sommaren 2014. I tisdags nåddes boende och personal av nyheten, i ett brev fick de veta att renoveringen skulle bli altför omfattande och att avtalet med fastighetsförvaltaren Micasa därför kommer sägas upp. Vissa lägenheter töms redan i sommar och vid årsskiftet lägger boendet ned.

LÄS ÄVEN Skulle renoveras – i stället läggs Vintertullen ner

Boenden hurrade knappast av beskedet. En flytt är jobbig och krävande. Det blir hej då till sin inbodda lägenhet, till personal och vännerna.

Elsa Eklöf, 87 år, har bott på Vintertullen i hela 24 år.

– Det blir konstigt och annorlunda att behöva flytta. Jag har bott in mig här, säger hon.

Hela livet på Söder

Via brevet fick hon veta att hon får lämna önskemål om tre boenden hon kan tänka sig att flytta till. Elsa Eklöf hoppas verkligen att hon får stanna på Söder – det är och har alltid varit hennes hem.

– Jag vill helst vara i stan eftersom jag är en gammal Söderböna. Jag har bott på Katarina Bangata hela uppväxten och spelade fotboll med Nacka Skoglund på gården.

Birgitta Ekdahl, 81 år, flyttade till Vintertullen i februari förra året. Sedan hon blev sjuk 2011 har hon flyttat sju gånger, inklusive sjukhus, räknar hon till. Ännu en flytt blir visserligen jobbig, men hon låter sig inte slåss ned helt och hållet.

– Det är ganska spännande också. Inget ont som inte har något gott med sig, brukade min far säga och det ligger något i det, säger hon.

Svårt att säga hej då

Flyttkartongerna som fortfarande står ouppackade i lägenhetsköket får stå kvar – snart är det ju dags att packa igen. Birgitta Ekdahl söker sig i första hand vidare till omsorgsboendet i Hammarby Sjöstad, bara fem huskroppar ifrån där hon tidigare har bott.

LÄS ÄVEN "Slöseri med skattepengar att lägga ner"

Birgitta Ekdahl trivs, liksom Elsa Eklöf, toppen på Vintertullen. Gemenskapen är stark och aktiviteterna många, de spelar boule och bingo, sjunger och ibland är det mannekäng.

– Att släppa taget om dem jag blivit vän med blir svårt, säger Birgitta Ekdahl.

Och personalen får lovord.

– Fick jag skulle jag vilja binda fast dem jag tycker bäst om och ta med mig till nya stället.

Inte förvånade

Att Vintertullen-eran snart är förbi förvånar ingen av kvinnorna. Trädgården har fixats till med lökar och växter, men till vilken nytta undrar de nu. Renoveringen av huset har däremot gått långsamt så de har förstått att något var i görningen. Dessutom ger de skicket på huset låga poäng. Elsa Eklöf säger att hon till och med var tvungen att byta lägenhet förra året eftersom hon fick astma för att ventilationen var "usel".

– Men det är ändå en stor chock, säger Elsa Eklöf om nedläggningsbeskedet.

– Här finns människor som är över 100 år och att då flytta till ett ställe man inte känner till. Det är inte bra att flytta när man är gammal.