Elsa Ornstein såg rök utanför fönstret när hennes tåg rev ner en kontaktledning. Foto: Läsarbild Privat

Elsa satt fast på tåget i nästan tre timmar

Elsa Ornstein satt fast på tåget i nästan tre timmar efter att hennes tåg rivit ned en kontaktledning. – Det började lukta rök och vi tänkte nästan att det hade skett en sprängning.

  • Publicerad 14:33, 17 maj 2018

Frilansjournalisten Elsa Ornstein var på väg från Uppsala till Stockholm med ett av SJ:s tåg, för att göra ett reportage. Men resan slutade istället i Rosersberg, där hennes tåg rev ner den kontaktledning som orsakade gårdagens och dagens stora tågbekymmer.

– Det började lukta rök och vi tänkte nästan att det hade skett en sprängning. Det stod många utanför tåget och tittade gapande och pekade, men tågpersonalen informerade oss ganska snabbt om vad som hade hänt.

Hur var stämningen på tåget?

– Den var ganska bra, måste jag säga. Många började ringa sina anhöriga. Folk förstod att vi skulle bli stående ett ganska bra tag. Jag upplevde inte någon hysteri.

Tågpersonalen informerade Elsa och hennes medresenärer att de absolut inte fick öppna dörrarna på grund av den strömförande, och därmed livsfarliga, nedrivna kontaktledningen.

Jag passade på att sticka en sjal

Elsa, om hur hon underhöll sig

Den extrema värmen gjorde inte väntan bekvämare. Många resenärer ville ha vatten, men det lilla vatten som fanns gavs till sjuka och äldre.

När resenärerna skulle evakueras fick de ta sig längst fram i tåget. Foto: Privat

– Ingen skugga ska falla över SJ:s personal. De gjorde ett väldigt bra jobb utefter förutsättningarna.

Vid klockan 18.00-tiden kunde resenärerna evakueras. De fick ta sig längst fram i tåget där polis och räddningstjänst hade förberett en evakueringsväg. Flera brandbilar var på plats.

Då hade Elsa suttit på tåget i nästan tre timmar. Men än var väntan inte över.

– Det kom bara två bussar först. Alla fick inte plats och bussarna skulle till Stockholm. Många av oss ville åka tillbaka till Uppsala och några av oss tog taxi tillsammans, efter att ha väntat vid vägkanten i ungefär en och en halv timma. Jag var hemma vid klockan åtta på kvällen igen.

Hur underhöll du dig på tåget?

– Jag är en stickare, så jag passade på att sticka en sjal. Det gällde att försöka spara på telefonbatteriet, skrattar Elsa.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hon tar fajten mot kommunen – igen

Nyheter Nekades korttidsboende. Har överklagat 91-åriga Karin Kimby har tidigare tagit fajten mot kommunens beslut om äldreomsorg – och vunnit. I juni fick hon ytterligare ett avslag och nu har hon tagit upp kampen igen.tisdag 9/8 7:00

Clownigt besök till Tureberg

Nyheter Föreställningen hålls på låtsasspråk. Den 15 augusti kommer clowntrion Trio Smack till Sollentuna för att bjuda på clownshow.fredag 5/8 15:49

Oväntade vinnarna av Gothia cup

Nyheter Vinnare. "Glädje och lättnad flödade i kroppen" När Sollentunalaget Maj FC startade 2019 var målet klart: vinna Gothia cup. Två år, en pandemi och många cuper senare är laget tillbaka i Sollentuna, med bucklan på hyllan.fredag 5/8 15:48