Elsa är skolans lurvigaste kompis

Hon har fyra ben och är Sätraskolans i särklass lurvigaste kompis. Möt skolhunden Elsa, som hjälper mellanstadiebarn att hitta motivationen och koncentrationen.

  • Publicerad 10:51, 11 sep 2017

Det är måndag morgon och 10-åriga Mattias Dawit Eskiyas är förväntansfull. Det är han numera alltid på måndagsmorgnar. Det är då han har lektion ihop med Elsa. Han hinner knappt slå sig ner på de mjuka dynorna i klassrummet innan den 3-åriga labradoodlen lägger sig till rätta i hans knä.

– Elsa är så duktig och snäll. Det är mycket lättare att läsa när hon är med. Hon brukar sitta på mitt knä och när jag ser hennes glada ansikte blir jag så uppmuntrad, säger Mattias och klappar Elsas svarta, mjuka päls.

Elsa jobbar på Sätraskolan sedan i våras. Då gjorde hon praktik, sedan hon gått en skol- och terapihundutbildning ihop med matte Lena Davoust, som är speciallärare på Sätraskolan.

Mattias älskar att busa och trixa med Elsa. Foto: Anna Z Ek

Praktiken gick utmärkt, så nu har Elsa ”fast anställning” som skolhund. Måndagar, onsdagar och fredagar finns hon på Kompassen, en avdelning för mellanstadieelever som behöver extra vuxenstöd. Hon är en allergihund, med ett lugnt och pålitligt humör, så hon är som klippt och skuren för sitt jobb.

– På utbildningen fick Elsa bland annat träna på att känna av sinnesstämningar. Om hon känner att någon är ledsen eller orolig går hon sätter sig hos det barnet. Tanken är att hon ska ha en lugnande och stödjande effekt, berättar Lena Davoust.

Dessutom hjälper Elsa till att öka barnens motivation vid lektionerna, i till exempel matematik och svenska. Elever som annars lätt blir uttråkade eller okoncentrerade känner ofta större lust att lära när Elsa är med.

– Hon har störst effekt på barn med störst svårigheter. Jag har förmånen att se hur barnen fungerar både med och utan hund och det är stor skillnad. De fokuserar mycket bättre när hon är med, säger Lena Davoust.

Den här morgonen ska Mattias Dawit Eskiyas ha mattelektion ihop med Elsa. Den börjar med att Mattias lägger ut ett långt rep på golvet, med siffran 0 i ena änden och siffran 1 000 i den andra. På den ska de skapa en tallinje, med alla hela 100-tal utlagda på rätt ställen. De finns skrivna på lappar, placerade på golvet, som Mattias lägger hundgodis på.

Elsa får hundgodis som belöning när hon hjälper Mattias Dawit Eskiyas att skapa en tallinje. Läraren Lena Davoust ger uppmuntran. Foto: Anna Z Ek

”Varsågod”, säger han sedan, en signal till Elsa om att hon får ta en godisbit. Sedan plockar han upp den lapp som Elsa valt att ta godis från och löser uppgiften som finns på lappen.

– 700–100! Det blir 600 såklart, säger Mattias och lägger lappen på rätt ställe längs repet.

Efter en stund är han klar med hela tallinjen. Då är det dags för lite trix och bus. Lockad av hundgodiset springer Elsa runt hans ben så att hon formar en åtta. Sedan gör de high five.

– Det hade tagit mycket längre att göra klart tallinjen utan Elsa. Hon gör så att det blir roligt, säger Mattias.

Trix och bus är skoj, men fyller också en funktion. Barnen måste ha ögonkontakt med hunden för att få den att lyda och vara tydliga med sitt kroppsspråk så att hon förstår vad hon ska göra.

– Det blir en träning i socialt samspel som är bra för många av barnen, säger Lena Davoust.

Elsa får välja vilken lapp hon plockar hundgodis ifrån. Mattias löser sedan matteuppgiften på den lappen. Foto: Anna Z Ek

Fakta

Elsas utbildning

Elsa är certifierad skolhund. Hon har gått en terapi-/skolhundsutbildning, ordnad av Hundens hus i Sundsvall.

Utbildningen vänder sig till anställda inom vård, omsorg, skola eller psykiatri, som vill använda hunden i sitt arbete.

Hund och matte/husse går utbildningen ihop.

”Viktig för oss att hundarna blir välutbildade och säkra på sin uppgift och har arbetsglädje eftersom alla hundar är individer och ska få följa sitt mönster i att möta människor”, skriver man på sin webbsida.

Källa: Hundens hus i Sundsvall
Visa merVisa mindre