Språklärare. Elsa Törnqvist är i Orminge för att hjälpa till som volontär på kyrkans språkundervisning. Språk är lätt för den autistiska 24-åringen som ger ut sin andra bok i år. Foto: Johan Kristensen

Elsa, 24, ger ut självbiografi om kampen för att få en autismdiagnos

Elsa Törnqvist är 24-åringen som ger ut sin andra bok i år, läser till lärare och älskar att umgås med kompisar. Hon kan rabbla Nacka- och Värmdöbussarnas tidtabell men har ingen aning om när hennes mamma fyller år eller hur hon ska koka potatis.

  • Publicerad 10:46, 5 sep 2022

Jag är för konstig för de normala och för normal för de konstiga.

– Min första bok? Siv utan liv? Den släpptes 2023.

– 2023?

– Ja. Eller vilket år är det nu?

Elsa Törnqvist är 24 år och har skrivit två böcker. Men hon brottas med tiden och mycket annat.

– Datum är svårt. Jag har ingen koll på födelsedagar. Matlagning är svårt. Jag glömmer alltid om jag ska lägga i potatisen innan eller efter och vilken styrka jag ska ha på plattan och om jag ska salta innan eller efter. Ska jag koka potatis kokar jag antingen över eller på tvåan så att det inte händer någonting.

När sambon var bortrest ordnade svärföräldrarna middag.

– Ska jag laga mat på kvällen så kan jag inte träffa någon dagen efter. Jag måste koncentrera mig såg mycket att jag får ta det lugnt efteråt annars kraschar jag.

Älskar köttbullar. Elsa Törnqvist kan äta Felix små delikatessköttbullar varje dag. ”De har ändrat receptet nyligen, de är ljusare än vanligt jag tror de har spätt ut dem och det stör mig jättemycket.” Foto: Johan Kristensen

”Nästan-adhd”

Vid sidan om sin autism har hon ”nästan-adhd” som gör henne rastlös. Hon älskar att umgås med kompisar och varvar studierna till gymnasielärare med att jobba extra som lärarvikarie.

– Jag är inte som alla andra. Men samtidigt är jag som alla andra, jag är ett mellanting. Någon kan säga: ”Alla är konstiga Elsa!” Då blir jag så trött. Jag är för konstig för de normala och för normal för de konstiga. När jag berättade för en kompis att jag hade fått min diagnos sa hon: ”Ja, då är det därför du är så konstig.” Det var så skönt! Det är mycket bättre än att säga: ”Du har inte autism!” Då blir jag inte erkänd som stat.

Hon lyfter blicken från Orminge cafés mazarin och kaffe med mjölk och blickar ut över parkeringen, bort mot bussen vid hållplatsen.

– Det där är 471 mot Slussen. Och den där röda är 416 den går till Telegrafberget. Jag kan 95 procent av alla Nackas och Värmdös busslinjer. När jag arbetar som lärarvikarie är bussresan dit det bästa. Det är väldigt tydliga ramar. Start och slutpunkt och alla beter sig normalt, en busschaufför som alltid kör samma sträckor. Det är trevligt och tryggt på samma gång. Jag kan lyssna på musik eller ha en stund i tystnad.

Erkänd. ”Mellan tårarna får jag fram orden 'jag vill bara bli erkänd som stat'. Min sambo skrattar till och undrar vad jag egent- ligen menar med det”, skriver Elsa Törnqvist. Foto: Johan Kristensen

Ville ha diagnos i julklapp

”Vad önskar jag mig i julklapp? Helt klart en autismdiagnos.”, skriver hon i sin självbiografi.

– Jag ville skriva med humor. Jag tror att det är lättare att nå ut då än om jag skulle skriva: ”Jag vaknade klockan nio och livet kändes för jävligt.”

Hon skriver hur hon efter ”mycket lidande och oceaner av tid i psykiatrins korridorer” till slut får sin autismdiagnos som 23-åring.

– Jag hoppas att boken kan visa att flickor också kan ha autism och adhd. Ju tidigare i livet man får sin diagnos desto bättre. Min mamma hade kanske haft mer energi att möta mina utbrott och fått andra verktyg att bemöta mig. Vi kanske inte hade ätit lika mycket ihopblandad mat – vilket jag avskyr. Kraven var för höga men det tolkades bara som att jag var en oförskämd tonåring.

Tv-intervjuer och party

Nu ska hon som hatar släktmiddagar sitta i intervjuer i TV4:s Nyhetsmorgon och ha boksläppsfest på Norstedts förlag.

– Det är nervöst, det är nytt och inget jag har gjort förr. Men det är väldigt tydliga ramar: ”Du har skrivit en bok. Vad kul!” Det löser sig, tänker jag.

Tidigt ute. Redan vid 24 ger Elsa ut sin första självbiografi.

Har kaniner

Namn: Elsa Törnqvist.

Ålder: 24 år.

Bor: Värmdö.

Uppvuxen: Saltsjö-Boo.

Familj: Sambon Kalle, 23, och kaninerna Kottis och Fluffis.

Sysselsättning: Studerar till gymnasielärare i svenska och samhällskunskap.

Tidigare böcker: Romanen Siv utan liv, 2022. Lava förlag.

Aktuell: Självbiografin Jag vill bara bli erkänd som stat, Norstedts förlag, som släpptes den 1 september.

Visa merVisa mindre