Fotbollssäsongen skjuts upp på grund av corona. Foto: Mitt i

Elitfotbollen: ”Vi har fastnat i en konstant försäsong”

Fotbollssäsongen skulle ha brakat loss på riktigt i helgen. Men ett virus kom i vägen och sköt seriepremiären på framtiden. – Det enda som är normalt i en nu onormal vardag har ryckts bort, säger Mitt i:s reporter Jonna Andersson som också är målvakt i Hammarby Fotboll.

  • Publicerad 04:58, 4 apr 2020

KRÖNIKA. Det här hade jag sett fram emot.

Ett fullsatt Kanalplan i hjärtat av söder, grönvita flaggor som vajar i vinden och en högljud läktarsång till Kentas röst som strömmar ur högtalarna. Du vet lite så där i osynk som det bara blir när en läktare uppmanas sjunga i takt med musiken.

Sen skulle domaren sätta pipan i munnen och äntligen blåsa igång säsongen 2020.

Men så blev det ju inte.

Det började med små saker som att tvätta händerna så fort jag klev in i omklädningsrummet till att ta tempen varje morgon och byta om till träningskläder på toaletten på jobbet innan träning. Nu kan vi inte träna alls.

Beskedet om att den efterlängtade seriepremiären sköts på den ovissa framtiden var på sätt och vis väntat. Speciellt för mig som varje dag följer Folkhälsomyndighetens presskonferenser från skrivbordet på redaktionen. Men det gjorde inte saker och ting lättare.

Att ge 100 procent i varje situation på träning känns ganska menlöst när ingen vet om det i överhuvudtaget blir några tävlingsmatcher i år. Vi har fastnat i en konstant försäsong – utan morot. Föreställ dig att du springer till bussen och ser den blinka ut från hållplatsen och inte veta när nästa buss går. Det är ungefär så det känns just nu, fast värre, mycket värre.

Det enda som är normalt i en nu onormal vardag har ryckts bort och det går inte att ställa någon till svars för det. Den gamla sportklyschan om att ta en träning och en match i taget har aldrig känts mer relevant.

Men samtidigt. Vem är jag att gnälla?

Fotbollen kommer alltid finnas kvar och om den tillfälligt behöver offras för att hålla Tegnells berömda kurva på rimlig nivå är jag den första som tar av mig målvaktshandskarna och lämnar planen.

Ju snabbare viruset försvinner desto fortare får jag ju dra på mig dem igen.

Det ser jag fram emot just nu.