Elisabeth Ennerberg på Lärargalan. Foto: Läsarbild

Elisabeth från Täby är Sveriges bästa lärare

Sveriges bästa gymnasielärare bor i Täby. Under Lärargalan tilldelades Elisabeth Ennerberg priset ”Årets Lärare” tack vare sina elevers motivering. – Det känns fortfarande ganska overkligt, säger hon till Mitt i Täby.

  • Publicerad 17:38, 6 sep 2017

En gång i tiden gick Elisabeth Ennerberg på Täby Enskilda Gymnasium. Nu i måndags vann hon priset ”Årets Lärare” för sina insatser på samma skola.

– Det känns fortfarande ganska overkligt. Jag har inte jobbat så länge så det var väldigt överraskande, säger den 29-årige Elisabeth till Mitt i Täby.

Hennes karriär har gått med raketfart – hon började nämligen som lärare för bara ett år sedan.

– Jag tycker fortfarande att jag ny på jobbet, säger hon och skrattar.

Tackar eleverna för priset

Hon undervisar i religion och historia och i elevernas motivering till juryn står det att hon alltid försöker lyfta varje individ och se till att ingen hamnar på efterkälken. Och hon är klar med vilka det är hon ska tacka för priset.

– Det är mina elever. De gör det till en fröjd att gå till jobbet varje dag, och det var deras nominering som övertygade juryn.

Elisabeth Ennerberg firar tillsammans med kollegorna.

Prisutdelningen ägde rum på Lärargalan i måndags, i Berns fina salonger, och det var några nervösa timmar Elisabeth Ennerberg fick utstå innan det var dags att kliva upp på scenen.

– Jag satt och var nervös under hela middagen och jag kom inte ens ihåg vad jag sa när jag väl kom upp på scen. Jag var tvungen att gå in och titta i efterhand.

Elisabeth Ennerberg tillsammans med sina elever Ida Genter, Johanna Dahlin och Mikael Eliasson.

Hur blir man en bra lärare?

– Jag tror det handlar om att ha djupa ämneskunskaper och vara intresserad av sina elever. Det måste grunda sig i en genuin nyfikenhet och att man ser värdet i att bygga relationer med eleverna i klassrummet. Sådant går inte att fejka, det lyser igenom till slut.

Hur lyckas du motivera eleverna?

– Jag är ganska bortskämd på det sättet att mina elever är väldigt motiverade och nyfikna.

Vad är det bästa med att vara lärare?

– Det är framförallt mötet med elever och kollegor. Jag skulle aldrig klara av att sitta själv och jobba, då skulle jag gå under, säger hon.

Fakta

Så löd elevernas motivering till Årets Lärare

”Vem är en bra lärare? Jo, en sådan som ser att ingen person är den andra lik och att alla har sina olika behov.

En sådan som anpassar sina lektioner och uppgifter efter sina elever. En som ibland stannar upp för att se till att alla hängt med så att ingen hamnar på efterkälken. Just en sådan lärare är Elisabeth.

Sedan dag ett har hon funnits där för att hjälpa och reda ut frågetecken kring uppgifter. Men hon är även den läraren som en kan vända sig till när en inte mår bra och behöver någon att prata med.

Hon är den som ser alla och gör alltid vad hon kan för att lyfta just den individen så att hen kan nå en sådan hög nivå som möjligt.

Men hennes goda sidor slutar inte här. Hon är positiv, saklig och envis. Hon ger inte upp i första taget. Jag har aldrig träffat en lärare innan som är redo att bjuda på sig själv så mycket som hon gör för att lysa upp elevers dag. Därför är Elisabeth min favoritlärare: för att hon ser alla samt gör sitt yttersta för att alla ska trivas.”

Visa merVisa mindre