Tokigt. "Allt med Sune blir så himla mycket drama", säger Elis Gerdt, som spelar Sune i kommande filmen Sune vs Sune. Bilden är från inspelningen. Foto: Fianna Robijn

Elis från Spånga är Sveriges nya Sune

Han har läst nästan alla Sune-böcker och sett de tidigare filmerna. Nu axlar 12-årige Elis Gerdt från Solhem rollen som Sune, hela Sveriges mellanstadiefavorit.

  • Publicerad 18:27, 21 nov 2018

Allt med Sune blir så himla mycket drama

Filmen Sune vs Sune har premiär sista november och Elis Gerdt är lite nervös.

– Vi ska nog gå och se den hela klassen. Jag hoppas att de gillar den! säger han.

En del tittare kanske känner igen honom. Att spela Sune är inte Elis Gertds första gång framför filmkameran, för ett par år sedan var han med i TV4-serien Rebecka Martinsson.

Att han nu axlar rollen som Sune, pojken i författarduon Sören Olsson och Anders Jacobssons älskade böcker, skedde delvis av en slump.

– Jag fick reda på att de sökte en person via skolan och då tänkte jag, varför inte? Jag har läst nästan alla Sune-böcker och sett de gamla filmerna, säger Elis.

Den nya filmen, som alltså heter Sune vs Sune, handlar om när huvudpersonen kommer tillbaka till skolan efter några dagars sjukdom – och upptäcker att det har börjat en ny pojke i klassen – med samma namn.

"Du får heta Sune 2", säger läraren till huvudpersonen Sune, trots att han var först på plats.

– Sune har ju varit populär och klassens clown. Nu känner han att nya Sune tar hans plats, berättar Elis om sin rollkaraktär.

Det blir många turer och hela Sunes knasiga familj engagerar sig i att han återigen ska få heta bara "Sune", eller åtminstone "Sune 1".

Det roligaste och svåraste var att leva sig in i allt som Sune känner i filmen, tycker Elis Gerdt. Foto: Fianna Robijn

Familjen. Sunes mamma Karin spelas av Sissela Benn, pappa Rudolf av Fredrik Hallgren, storasyster Anna av Tea Stjärne och lillebror Håkan av Baxter Renman. Foto: Morgan Norman

Känner du igen den här typen av konflikter i skolan?

– Näe, allt med Sune blir så himla mycket drama. Så är det inte i min skola i alla fall, haha! säger Elis.

Konflikterna har också fått stanna stanna på duken, där de hör hemma.

– Jag och John Österlund, som spelar "nya Sune" har blivit jättebra kompisar. Han bor också i Stockholm, vi brukar spela spel tillsammans när vi ses, säger Elis.

Själva filminspelningen gjordes i Göteborg hösten 2017, mitt under skolterminen.

Hur var det att ha ett jobb om dagarna och samtidigt klara skolan?

– Jag gjorde mina skolarbeten på kvällarna, vi spelade in under nästan två månader. Det var lite tufft men mest kul så klart, säger Elis.

Roligast och samtidigt mest utmanande var att leva sig in allt det som Sune känner.

– När vi gjorde många olika scener på en dag var det svårt, men det gick bra, säger han.

För så värst lika är de inte, han och Sune, menar Elis.

– Men en sak har vi gemensamt: kämpaglöden! Där är vi lite lika, säger Elis Gerdt.

Elis Gerdt

Ålder: 12

Bor: Solhem, Spånga

Aktuell: Spelar Sune i nya filmen Sune vs Sune, av regissören Jon Holmberg, som har biopremiär den 30 november. Baserad på karaktärerna i Sören Olsson och Anders Jacobssons böcker om Sune.

Visa merVisa mindre