KYRKSKOLAN. Vem vill inte gå i en skola av pepparkaksdeg? Foto: Privat

Elin skapar pepparkakshus av Huddingebyggnader

Huddingebon Elin Eriksson återskapat Kyrkskolan, Fullersta gård, Stuvsta stationshus och Nyboda skolmuseum – av pepparkaksdeg.

  • Publicerad 05:00, 17 dec 2020

För fyra år sedan fick Elin Eriksson en bok om att bygga pepparkakshus.

– Jag tyckte att det var väldigt roligt att göra något lokalt som jag själv känner igen och jag gillar historiska byggnader, säger hon.

Sedan dess har Elin byggt modeller av Fullersta gård, Stuvsta stationshus och Nyboda skolmuseum i pepparkaksdeg. I år blev det Kyrkskolan på Klockarvägen.

– Jag går förbi den varje dag och tycker att det är en vacker byggnad. Men den var svår att bygga, det är väldigt många takvinklar och olika vinklar och vrår.

Att bygga husen är ett ganska tidskrävande projekt. Elin fotar först av husen och sedan gör hon ritningar. Hon bygger modellen i tunn kartong innan det är dags att ge sig på degen.

FULLERSTA GÅRD. Snö på taket på de vackra byggnaden. Foto: Privat

Inget hus blir perfekt

– Jag tycker om att vara kreativ. Men jag står alltid och svär i köket, det är alltid något som inte funkar. Man får göra en ny del eller hitta en ny lösning, säger hon.

Pepparkakshuset får sedan en hedersplats vid godisbordet hemma hos Elins föräldrar. Trots placeringen är det bara skådebröd.

– Det står ju framme fem, sex veckor så vi brukar bara krossa det. Degen är inte heller så god.

Vad har du för tips till andra som vill ge sig på att baka ett pepparkakshus?

– Börja med något enkelt med fyra väggar, men kanske med speciella fönster eller något annat. Inget pepparkakshus blir perfekt, degen är levande material och ibland blir den för tjock eller bränd. Det ska vara roligt när man gör det!

Har du byggt ett eget Huddingehus i pepparkaksdeg? Mejla en bild på det till bild@mitti.se

SAGOVÄRLD. Snön ligger vit på taken och endast tomten är vaken vid Nyboda skolmuseum. Foto: Privat