Få människor älskar dimma. Ännu färre människor älskar riktigt tidiga morgnar. Elin Schibsted är en av dem som jublar när det är dimmigt ute en alldeles för tidig höstmorgon. Ibland har hon gått upp klockan tre på morgonen för att fånga det rätta ljuset.

– Till en början fotade jag allt hela tiden, sedan lärde jag mig att vissa tider på dygnet och vissa väder är mer fördelaktiga, säger hon.

Fotointresserad familj

Elin Schibsted växte upp i en fotointresserad familj. Fågelskådning var ett stort intresse och hennes pappa framkallade sin bilder själv hemma i sitt eget mörkrum. Men det var när de bra mobilkamerorna kom och Instagram började bli stort som hennes eget intresse väcktes.

– Sedan började jag fundera på hur jag kunde få bilderna lite finare och göra dem lite bättre. Till slut önskade jag mig en riktig kamera av min sambo.

För tre år sedan började hon fota med sin nya hybridkamera, en blandning mellan digitalkamera och systemkamera utan möjlighet att byta objektiv.

– Till en början var det nog mest fåglar och djur som jag tog bilder på. Efter ett år ville jag utveckla fotograferandet lite mer så då sålde jag den och köpte en systemkamera med flera olika objekt till.

Drottningholm favoritplats

Ganska snart gick det över till bara naturbilder. Mälaröarna som hade varit hennes hem de senaste åren bjöd på många fina motiv.

– Drottningholm är ett av mina favoritställen. Det finns skog, djur och vatten. Sedan tycker jag om Ekebyhovs slott med omnejd. Den fina skogen, de stora fina ekarna och alléerna, det är superfint.

Annars drömmer hon om nordligare breddgrader. Att få foto norrskenet och andra naturupplevelser högt upp i det Skandinaviska fjället.

Gå från hobby till proffs

På senare tid har hon börjat ta intresset mer på allvar. Hon har lärt sig att bli mer effektiv när hon fotar och går inte ut så ofta, istället blir det fler bilder vid ett och samma tillfälle. Hon har en tanke att sälja print och tavlor till privatpersoner och företag.

– Det här är hel hel värld som jag precis börjat utforska. Det vore häftigt att kunna jobba med det.