Hemma. Elin Glavén har flyttat tillbaka till föräldrahemmet på Färingsö efter flera år. Hon tycker det är svårt för unga att hitta bostad på Mälaröarna. Till höger botäderna på Clas Horns väg och Wrangels väg i centrala Ekerö som stod klara 2018. Foto: Privat/Mostphotos

Elin, 25: Bygg Attefallsettor i stugby för Mälaröungdomar

Efter en separation var Färingsöbon Elin Glavén, 25, tvungen att hitta nytt boende. Nu bor hon hemma hos föräldrarna efter svårighet att hitta egen lägenhet på Mälaröarna. "Jag vill ha närhet till familjen, men inte bo under samma tak", säger hon.

  • Publicerad 16:10, 11 apr 2022

Det finns ingen tillgänglig bostad på rätt prisnivå.

Efter några år som sambo i Solna är Elin Glavén tillbaka på uppväxtens Färingsö. Där trivs hon och har sin familj.

Men bostadssituationen är inte vad hon föreställt sig. Svårigheten att hitta ett boende gjorde att hon för ett halvår sedan tvingades flytta till sitt flickrum efter en separation.

– Inte det mest optimala. I tre, fyra år har jag skapat mig en egen bild av hur jag vill leva min vardag. Nu får jag anpassa mig till att bo med föräldrarna igen, säger hon.

Elin Glavén står i Ekerö bostäders kö, men har inte hittat något hon har råd med.

– Det finns ingen tillgänglig bostad på rätt prisnivå. Man ska ha stått länge i bostadskö. Jag står där, men känner att det är för dyra hyror att ha råd med 8 000-9 000 kronor för en etta.

LÄS ÄVEN: VALFRÅGAN: Så vill partierna fixa bostad åt unga

Trivs på öarna

Hennes önskan är att få bo kvar i kommunen.

– Jag vill gärna bo på Mälaröarna. Det är så vacker natur, nära till sjön, är fridfullt och lugnt och jag är uppväxt vid skog och på sjön.

Elin Glavéns bild är att många i hennes ålder har samma problem. För egen del har hon en drömlösning som hon tror skulle ge fler unga möjlighet att stanna i kommunen.

– Jag skulle vilja bo i ett Attefallshus i en stugby. En enkel boning i en etta i stugform med sovrum, kök, toalett och dusch. Sedan skulle man kunna ha ett servicehus med umgängesrum och större tvättstuga.

Kommunala nybyggen

Så här har kommunala Ekerö bostäder byggt sedan valet 2018:

Färidgställt 2018: Wrangels väg, Clas Horns väg och Ångbåtsvägen

11 nya ettor

38 nya tvåor

25 nya treor

6 nya fyror

2021 påbörjades nybyggen i Lilla Stenby på Adelsö. Där byggs:

6 nya tvåor

12 nya treor

6 nya fyror

Källa: Ekerö bostäder

Visa merVisa mindre

Nya fynd vänder upp och ner på idén om Birka

Nyheter Arkeologer upptäckte nytt varv Ett varv på Björkös norra udde har upptäckts i nya utgrävningar på Björkö. Nu vänds den etablerade bilden av Birka upp och ner.onsdag 28/9 8:28

De slår ett slag för inomhusgolf i Troxhammar

Nyheter Året runt-öppen anläggning ska locka nya spelare Är du sugen på att provspela några av världens mest kända golfbanor? Eller kanske gå en runda i shorts och t-shirt i mitten av december? Med teknikens hjälp kan du nu göra det utan att ens lämna...måndag 26/9 16:47

Bibblan firar in hösten med långdag

Nyheter ✓Sagostund ✓Ordkamp ✓Spökvandring ✓Författarbesök ✓Poesikör Med höstens ingång blir dagarna blir kortare. Men inte på bibblan i Ekerö centrum. Där firar man i stället årets längsta dag den första oktober.måndag 26/9 12:13