Efter några år som sambo i Solna är Elin Glavén tillbaka på uppväxtens Färingsö. Där trivs hon och har sin familj.

Men bostadssituationen är inte vad hon föreställt sig. Svårigheten att hitta ett boende gjorde att hon för ett halvår sedan tvingades flytta till sitt flickrum efter en separation.

– Inte det mest optimala. I tre, fyra år har jag skapat mig en egen bild av hur jag vill leva min vardag. Nu får jag anpassa mig till att bo med föräldrarna igen, säger hon.

Elin Glavén står i Ekerö bostäders kö, men har inte hittat något hon har råd med.

– Det finns ingen tillgänglig bostad på rätt prisnivå. Man ska ha stått länge i bostadskö. Jag står där, men känner att det är för dyra hyror att ha råd med 8 000-9 000 kronor för en etta.

LÄS ÄVEN: VALFRÅGAN: Så vill partierna fixa bostad åt unga

Trivs på öarna

Hennes önskan är att få bo kvar i kommunen.

– Jag vill gärna bo på Mälaröarna. Det är så vacker natur, nära till sjön, är fridfullt och lugnt och jag är uppväxt vid skog och på sjön.

Elin Glavéns bild är att många i hennes ålder har samma problem. För egen del har hon en drömlösning som hon tror skulle ge fler unga möjlighet att stanna i kommunen.

– Jag skulle vilja bo i ett Attefallshus i en stugby. En enkel boning i en etta i stugform med sovrum, kök, toalett och dusch. Sedan skulle man kunna ha ett servicehus med umgängesrum och större tvättstuga.