Svedmyrakillen Elias Kapell tog hem SM-segern i mångkamp för 15-åringar.

Elias vann SM-guld i mångkamp

15-årige Svedmyrakillen Elias Kapell toppade sommarlovet med en SM-seger i mångkamp. "Det var svårt att fatta", säger Elias, som tränar med Hammarby friidrott.

  • Publicerad 06:30, 13 aug 2021

Enskede IP är något av ett andra hem för Elias Kapell. Båda hans föräldrar är friidrottstränare här och själv har han tränat på ip:n ända sedan han var sju år, för Hammarby friidrott.

Det har gett resultat. I början av augusti vann Svedmyrakillen SM-guld i mångkamp, för 15-åringar.

– Det var svårt att fatta. Målet var att ta medalj. Jag var inte alls säker på att vinna, säger han.

Mitt i träffar honom på Enskede IP, ett par dagar efter segern. Här är det fullt ös – mängder av barn går på friidrottskola under lovet. Elias Kapell är en av de unga ledare som lär dem grunderna i friidrott. Den här förmiddagen är det häcklöpning som gäller, hans egen favoritgren.

– Jag gillar att man inte bara springer utan också måste ta sig över något. Det gör det roligare, säger han.

"Roligt men nervöst"

Men Elias Kapell håller hög nivå i alla friidrottsgrenar – en stor fördel vid mångkamp. Vid mångkamps-SM i Ljungby ingick åtta: 80 meter häck, diskus, stavhopp, spjut, längdhopp, kula, höjdhopp och 800 meter. Elias Kapell tampades mot 18 andra 15-åriga killar och framför allt två av dem var svåra att slå. Till sist vann han, med 4 775 poäng och 34 poängs marginal till tvåan.

– Det var roligt men det var väldigt nervöst också, säger han.

Elias Kapell står överst på prispallen. Tvåan är Oliver Ericsson från Spårvägens FK och trean Akilles Teglbjaerg från KA2 IF. Foto: Hammarby friidrott

Personliga rekord

15-åringen passade också på att slå personliga rekord i stav, längd, kula och 800 meter. Nu laddar han för nästa tävling: friidrotts-SM för 15-åringar i Linköping, den 20–22 augusti. Där ska han tävla i 80 och 300 meter häck, kula, diskus och spjut.

Till mångkamps-SM hade Elias Kapell med sig fem andra 15-åriga hammarbyare. Det var en stark grupp på tre killar och tre tjejer. Esther Sahlqvist, som är Sveriges bästa 15-åriga flicka på 80 meter häck, kom på femte plats. Hon hör till de 13 stycken 15-åringar från klubben som nu beger sig till SM i Linköping.

– Vi är ett gäng som åker tillsammans. Det är roligt att åka ihop, säger Elias Kapell innan han återgår till att träna de sommarlovslediga barnen.

Elias resultat vid mångkamps-SM 2021

Kula: 13,48 meter (personligt rekord)

800 meter: 2:16.92 minuter (personligt rekord)

Längdhopp: 5.89 meter (personligt rekord)

Stavhopp: 3,30 meter (personligt rekord)

Diskus: 40.36 meter (personbästa är 41,09)

Spjut: 41,95 meter (personbästa är 48,60)

Höjdhopp: 1,64 meter (personbästa är 1,65)

80 meter häck: 11.58 sekunder (personbästa är 11.48)

Visa merVisa mindre

Enskede IP är något av ett andra hem för SM-vinnaren Elias Kapell. Foto: Märta Lefvert

SM-vinnare med friidrottsfamilj

Namn: Elias Kapell.

Ålder: 15 år.

Aktuell: Segrare i mångkamps-SM för 15-åringar.

Bor: Svedmyra.

Tränar: Med Hammarby friidrott med Enskede IP som bas.

På gång: Ungdoms-SM i friidrott i Linköping den 20–22 augusti. Här ska han tävla i 80 och 300 meter häck, kula, diskus och spjut.

Friidrottsfamilj: Uppvuxen i en friidrottsfamilj. Båda föräldrarna är tränare i Hammarby friidrott och de tre storasystrarna och familjehemsbrodern tränar alla/eller har tränat i klubben.

Visa merVisa mindre