Elias Mikalides, 12, håller sin alldeles egna bok i handen. Det är han själv som skrivit historien "Djuren på badturen".

– Den handlar om en åsna som ska ta med sina vänner på en badtur. De hittar på en massa ursäkter för att inte följa med. Den är på rim och det är lite oväntat på slutet.

Så mycket mer vill Elias inte avslöja om handlingen. Historien växte fram hemma i Vistaberg.

– Jag och min pappa höll på att rimma på djur. Sedan tänkte vi att det kunde bli en bok av det och då skrev jag ihop det, berättar Elias.

Till saken hör att Elias kommer från en riktigt bokfamilj. Föräldrarna Elin och Mikhael, som båda är svensklärare, driver ett bokförlag tillsammans som ger ut barn-och ungdomsböcker. Bland annat har de gett ut böcker av Nils Andersson och Linda Pira, och mamma Elin har skrivit ett antal barnböcker själv.

Elin hjälpte Elias att redigera berättelsen så att den skulle fungera som en bok. Manuset skickades till illustratören Jonas Andersson som gjorde skisser på djuren.

Läser varje dag

I dag är läsning ett av Elias största intressen. Det första han gör när han kommer hem från skolan är att läsa ett kapitel ur en bok. På kvällen brukar han läsa högt tillsammans med sin pappa. Han har alltid två böcker på gång och favoritgenrerna är äventyr och historiska böcker. Men så har det inte alltid varit.

– I början när jag inte var så bra på att läsa satt jag under köksbordet och grät när vi skulle läsa för att jag tyckte att det var så jobbigt, berättar Elias.

Med med föräldrarnas hjälp lyckades han ändra på det.

– Vi började med lätta böcker som handlade om saker som Elias var intresserad av. Och vi växelläste, vi läste en mening var. Sedan blev det roligare, berättar mamma Elin.

Elin och Mikhael brinner verkligen för barns läsande och familjen läser hemma varje dag.

– Språket är verkligen nyckeln till att lyckas med allt i livet, säger Mikhael

För Elias har författarkarriären bara börjat, Han har redan börjat skriva på nästa bok, en lite läskigare historia som vänder sig till mellanstadiebarn. Och han vill fortsätta ägna sig åt sina intressen.

– Jag vill bli författare, arkeolog och thaiboxare!