– Det korta svaret är väl nej, svarar Jörgen Larsson, docent och forskare inom hållbara transporter på Chalmers.

Ett skäl enligt honom är att det ofta är väldigt dyrt med förnybara bränslen: cirka tre till fem gånger dyrare än om man tankar fossilt.

Visserligen finns initiativ som samlar in pengar för att subventionera förnybart bränsle till flygbolagen. Enligt Jörgen Larsson låg andelen sådant bränsle ändå på blott 0,1 procent häromåret.

– Så det är klart att det här inte kommer att få ett stort genomslag på frivillig basis. Det som behövs är skarpa politiska beslut som tvingar flygbranschen att ställa om.

Med gemensamma, globala krafttag skulle hela flygsektorn kunna vara totalt omställd om 50 år, säger han.

– Men det är inte troligt att världen kraftsamlar på det här, så det kommer sannolikt att ta längre tid än så.

Elflyg då? Jo då, där görs framsteg med mindre modeller. Men med nuvarande batterier är räckvidden rätt kort, säger Jörgen Larsson.

Kan behövas en ”flyg-Tesla”

Däremot, menar han, är det tänkbart med elflygningar mellan Stockholm och Göteborg inom fem år. Han skulle inte heller förvånas om det inom tio år dök upp en aktör som flyger på endast förnybart bränsle, och drar paralleller till elbilen Tesla.

– Den köpte folk av statusskäl. Så det bygger på att det finns ett bolag som kan lyfta fram sig som ”flyg-Tesla”.

Också på vatten går omställningen trögt, säger han, även om det finns eldrivna färjor som går allt längre.

– Det blir rätt så höga utsläpp per kilometer genom att åka färja, till och med högre än att flyga. Men avstånden ofta är rätt korta, så vill man resa relativt klimatsmart behöver det inte vara så illa jämfört med en lång flygresa.