Bengaler, fylla och skadegörelse på Östermalms IP när Enskilda mötte Manilla. Foto: Mitt i/Mostphotos

Elevmatch mellan Enskilda och Manilla spårade ur

Fylla, bengaler och skadegörelse på läktaren när elever från Enskilda Gymnasiet och Campus Manilla möttes i fotboll på Östermalms IP. – Det urartade, säger Camilla Hagman på idrottsförvaltningen.

  • Publicerad 11:49, 29 okt 2018

Elever från Enskilda Gymnasiet och Campus Manilla mötte varandra i en fotbollsmatch på Östermalms IP fredagen 5 oktober .

Matchen lockade storvpublik. Men evenemanget spårade ur på läktarna, berättar Camilla Hagman, kommunikationschef på idrottsförvaltningen.

 – Det kom mycket publik för att se på matchen, och det urartade. Det blev skadegörelse, fylla och tyvärr också pyroteknik och bengaler, säger hon.

Konstgräsplanen brännskadades och en del saker på idrottsplatsen sparkades sönder enligt idrottsförvaltningen.

Elever från flera skolor

Enskilda gymnasiets elevkår stod som arrangör för matchen tillsammans med Skolidrottsförbundet. Skolornas ledning var alltså inte inblandade i matchen, som spelats tidigare år utan problem. I ett mejl till Mitt i skriver Enskilda Gymnasiets rektor att han inte känner till att matchen har spelats.

Ett Facebook-event för evenemanget skapades dock före matchen och flera hundra elever från olika skolor svarade att de skulle komma till evenemanget, skriver kårens ordförande Alice Beer i ett mejl till Mitt i.

– Vi ansvarade för matchens arrangemang, men vi kan inte ta ansvar för individers handlingar, skriver hon och fortsätter:

– Det var folk från alla håll som kom och skapade problemen. Vi kan speciellt inte påverka vad folk som kommer ouppmanade från utomstående skolor gör.

Allt har retts ut

Majoriteten av publiken var lugn, enligt elevkårsordföranden. Efter matchen avlägsnades alla från ÖIP. Kåren har också betalat skadestånd för de materiella skadorna och har rett ut med staden vad som hände.

Polisen kallades inte till Östermalms IP och inga uppgifter om personskador finns.

Eftersom skolmatcher i Stockholm lockar allt fler åskådare och ibland slutar med bråk och stök på läktarna vill nu staden att skolorna tar allt ansvar för arrangemangen.