Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser är den största grundskolan i Farsta stadsdel Foto: Mattias Kamgren

Elevflykt från Farstas nya jätteskola

Elever motsvarande två hela klasser lämnade Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser under läsåret som gick. Grundskolechefen Peter Bragner medger inkörningsproblem och spänningar mellan olika elevgrupper – men hävdar att det finns andra förklaringar till siffrorna.

  • Publicerad 16:07, 19 jun 2018

58 elever som i höstas började på Farsta grundskola slutade under läsåret, eller ska byta till en annan skola till hösten. Det visar elevstatistik som Mitt i Söderort har begärt ut.

Siffran är den överlägset högsta bland jämnstora skolor i söderort.

Trångt, rörigt och bråkigt

Så vad döljer sig bakom elevflykten?

En förälder som hörde av sig till Mitt i Söderort i våras beskrev läget så här:

”Sedan skolan startade i höstas har många föräldrar varit väldigt missnöjda. Det har varit stökigt och bråkigt, slagsmål på raster redan från förskoleklassålder, väldigt trångt och rörigt personalmässigt. Många barn har valt att sluta eftersom ledningen inte lyssnat på föräldrar och barn.”

Under läsåret gjordes sex anmälningar till Skolinspektionen. De handlade om kränkningar, bristande studiero och elever som – enligt anmälningarna – inte fick det stöd de behövde i skolan.

Lågt betyg för trygghet

I en elevenkät som gjordes i femte klass i höstas, fick skolan dessutom lågt betyg vad gällde trygghet och ordning. Nöjdheten med skolan som helhet var dock högre än genomsnittet i Stockholm, enligt samma enkät.

Många elever lämnade Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser under pågående läsår. Foto: Mattias Kamgren

Peter Bragner, grundskolechef med ansvar för Farsta, Hägersten och Liljeholmen, menar att siffrorna över elever som slutat är missvisande. Enligt honom finns helt andra förklaringar än missnöje.

Flera skrivna i andra kommuner

– I nya skolor finns generellt en större omsättning av elever. Femton av dem som slutat är elever vi själva sagt upp, eftersom de är skrivna i andra kommuner. Vi är skyldiga att erbjuda plats till barn som bor i Stockholm. Dessutom slutade ett flertal nyanlända i samband med en förändring på ett boende i stadsdelen, säger han.

Det är inte konstigt att det uppstår otrygghet

Peter Bragner, grundskolechef

Samtidigt medger han att det fanns inkörningsproblem på den nya skolan, som hade 979 elever när höstterminen startade.

– Det är inte konstigt att det uppstår otrygghet när man slår ihop över 900 elever från olika skolor i samma byggnad, och man inte har alla rutiner på plats. Det är klart att det kan bli konflikter.

Spänning mellan elevgrupper

Enligt Peter Bragner har det funnits en spänning mellan elever i profilklasserna, alltså Adolf Fredriks musikklasser, och elever i de ”vanliga” klasserna.

– Det har funnits ett litet motstånd mot att blanda sig med varandra. Men skolledningen har jobbat aktivt med det här, säger han.

En helt annan skola nu än i höstas

Sammanfattningsvis hävdar Peter Bragner att Farsta grundskola ”inte har varit stökigare än någon annan högstadieskola”. Han har förtroende för rektorerna och menar att stämningen på skolan blivit allt bättre under våren.

–  Jag har en positiv känsla för skolan. Det är en helt annan skola nu än i höstas.

Vad säger du till de föräldrar som känt sig tvingade att flytta sina barn till andra skolor?

– Jag kan bara beklaga att de hamnat i den situationen. Men i dag är det en annan situation på skolan.

Fakta

Elever som slutat

Antal elever som slutat på skolor med över 900 elever i söderort:

Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser: 58

Hammarbyskolan: 27

Aspuddens skola: 27

Årstaskolan: 21

Skarpnäcks skola: 19

Björkhagens skola: 14

Mälarhöjdens skola 13

Johan Skytte skola: 13

Sturebyskolan: 11

Enskede skola: 5

*Siffrorna gäller elever som slutat under läsåret 17/18 och inför läsåret 18/19

Samtliga skolor har även fått nya elever under läsåret. På Farsta grundskola har 46 nya elever börjat. Skolan har idag 967 elever.

Källa: Utbildningsförvaltningen
Visa merVisa mindre