Maja Mokwa kämpar tillsammans med kompisarna Amanda Nilsson, Mi Ek och Moa Eriksson. Foto: Åsa Sommarström

Elevernas vädjan: låt Maja stanna

Maja Mokwa är rullstolsburen och kommer inte in genom Källskolans entré. Om ingen ramp ordnas måste hon sluta. Nu tar klasskompisarna upp kampen för Majas rätt att stanna i sin skola.

  • Publicerad 07:25, 23 dec 2017

Det är den 21 december och sista dagen i skolan innan jullovet. Idag är det inga vanliga lektioner, i sexornas klassrum tittar eleverna istället på film.

Men för Maja Mokwa och hennes klasskompisar innebär det inte bara glädje – istället är det ett tecken på att tiden går utan att de får besked om Maja kommer att kunna stanna i skolan.

Högstadiebyggnaden inte anpassad

Sedan andra klass har de gått tillsammans i Källskolan i Kungsängen. I höstas började de i sexan och klassen flyttade till skolans högstadiebyggnad.

Huvudentrén saknar ramp. När Maja börjar sjuan måste hon kunna ta sig in här. Foto: Åsa Sommarström

Men huset är gammalt och inte anpassat för elever som sitter i rullstol.

– Hon har gått i vår skola sen tvåan men kommunen har inte gjort någonting. Jag tycker det är pinsamt, säger kompisen Mi Ek.

Skolan saknar ramper

Maja kör över skolgården till huvudentrén för att visa hur fyra trappsteg hindrar henne från att komma in där.

Än så länge går det an eftersom en sidoentré leder rakt in i sexornas korridor. Men när hon börjar sjuan flyttar klassen upp en våning och inte heller dit finns någon ramp eller hiss som fungerar.

Mellan två av våningsplanen finns en hiss. Men den har varit trasig länge. Foto: Åsa Sommarström

Det saknas också en handikappsanpassad toalett. Istället får hon tillsammans med sin assistent ta sig tvärs över den isiga skolgården till skolans låg- och mellanstadiebyggnad.

Maja Mokwa bävar inför tanken att byta skola och berättar att hon har svårt att sova på nätterna.

– Alla barn är så snälla mot mig, jag har aldrig varit mobbad här, säger hon.

Kämpar för att få stanna

Nu kämpar Maja tillsammans med sina vänner och sin mamma Izabella Mokwa för rätten att stanna i skolan.

– Ett skolbyte skulle innebära att Maja med hela rötterna slits upp från vänner och tryggheten i Källskolan. Det är ett brott mot diskrimineringslagen att inte göra skolan tillgänglig för min dotter. Hon måste få kunna välja skola själv och stanna kvar där hon trivs och mår bra, säger Izabela Mokwa.

Mamma Izabela Mokwa och Maja Mokwa. Foto: Åsa Sommarström

I våras ansökte Källskolan, som är en friskola, om pengar från kommunen för att kunna göra de nödvändiga anpassningarna – men fick nej. Skolan och kommunen är inte överens om vem som är ansvarig.

Vännerna Mi Ek, Moa Eriksson och Amanda Nilsson fick nog och bestämde sig under en lektion för att skriva ett brev till kommunen. På några dagar lyckades de samla ihop 114 underskrifter från elever och lärare.

”Vi vill att hon ska gå kvar”

– Hon är en bra vän och en stor del av klassen. Vi vill att hon ska gå kvar i vår skola, säger Mi Ek.

Och vännerna kommer inte att ge sig.

– Om de inte gör något kommer vi att maila och fortsätta samla in namn, säger Moa Eriksson.

Moa, Amanda och Mi lämnade in ett brev med 114 namnunderskrifter till Upplands-Bro kommun. Foto: Sofia Strindvall

Maja Mokwa uppskattar vännernas engagemang.

– Jag blev glad att de bryr sig om mig, säger hon.

– De försöker hjälpa, det gör de alltid. Det är världens bästa klass som vi inte vill förlora, säger mamma Izabella Mokwa.

Skrev eget brev till kommunen

Maja har också lämnat in ett eget brev till kommunen där hon beskriver sin situation.

”Bara tanken av att byta skola gör mig orolig och ledsen, så att jag har svårt att somna på nätterna. Tänk om jag blir mobbad där? Hjälp mig att stanna kvar på Källskolan. Det skulle vara den bästa julklappen i år.” skriver hon bland annat.

Sommarfestival i regi av sommarjobbare

Paintball, sumobrottning och ansiktsmålning i Bro Som en del i sommarjobbsprojektet ”Unga påverkar” så arrangerar ett antal ungdomar i kommunen en sommarfestival i Bro nu på torsdag den 18 augusti klockan 14-18.onsdag 17/8 10:23

Fullt fokus på SM i beridet bågskytte

Hästar och bågar fyllde Bro Park Första helgen i augusti ägde SM i beridet bågskytte rum på Bro Park. "Det kändes väldigt kul att vinna en tävling där min förening även var med och arrangerade", säger Marcus Hjortsberg som tog...tisdag 16/8 9:37