Nu förbereds för ett andra år med en coronaanpassad studentavslutning. Foto: Hans Christiansson

Elevernas utspring kan bli helt digitalt för familj och vänner

Täbys gymnasieskolor har ännu inte beslutat hur årets utspring blir. I år har Folkhälsomyndigheten dragit ner på maxantalet som får samlas från 50 personer till 8 personer, det påverkar planeringen av studentavslutningen.

  • Publicerad 09:00, 10 apr 2021

Mitt i Täby har pratat med tre gymnasieskolor i Täby för att höra hur tankarna går inför årets studentavslutning – det andra utspringet som nu påverkas av restriktionerna under pandemin.

Förra året var studentflaken förbjudna i hela Sverige och allt tyder på att det blir likadant igen.

Inget folkhav i år

Åva gymnasiums avslutningsklasser brukar tas emot av ett folkhav av vänner och familjer. Rektor Lillemor Larsson förklarar att det utifrån de restriktioner som gäller inte kommer att gå att genomföra ett traditionellt studentfirande i form av utspring med stora folksamlingar på skolgården.

-Vi påbörjar nu planeringen av studentavslutningen. Efter påsk träffar vi elevkåren för att planera en coronaanpassad studentavslutning som ändå blir festlig och minnesvärd för studenterna. Studentdagen är ju en milstolpe i livet som våra elever ska se tillbaka på med glädje, säger hon.

Maxgränsen måste ändras om det ska bli som i fjol

På Täby Enskilda gymnasium gjorde man förra året en anpassning utifrån att 50 personer fick samlas. Då kunde varje elev ta med två anhöriga till utspringet. Övriga hade möjlighet att följa studentavslutningen digitalt.

– Om inte Folkhälsomyndigheten ändrar sig från att max åtta personer får träffas får alla anhöriga följa avslutningen digitalt, säger rektor Jan Liljegren.

Stora ytor kan underlätta

Tibble gymnasium förväntas fatta ett beslut efter påsk. Förra året stod några anhöriga glest på skolgårdens stora ytor.

– Troligen blir det likt förra året då ett par klasser i taget går ut via våra två olika utgångar som finns på skolan, säger rektor Katarina Molinari.