Intensivt. Eleverna på Viktor Rydbergs gymnasium tränar i snitt 12 timmar om dagen.

Eleverna som har droger och sex på schemat

Våld, droger och rock’n ’roll. Eleverna på Viktor Rydbergs gymnasium spelar ut sina absolut mörkaste sidor när skolan sätter upp musikalen rockmusikalen Rent på Maximteatern den 13 januari.

  • Publicerad 08:00, 30 dec 2011

Repetitionerna till musikalen RENT är i full gång på Viktor Rydbergs gymnasium. De olika salarna sjuder av liv och på entrévåningen trängs ett trettiotal elever till tonerna av ”Viva La Vie Boheme”.
Stämningen är upprymd.
– Så här innan premiären är det väldigt intensivt. Vi tränar i snitt tolv timmar om dagen.  När vi inte repeterar äter, sover och andas vi musikalen. Just nu känns det som om jag lever mer som min rollfigur än som mig själv, säger Hugo Broms från Hjorthagen, som spelar den aidssjuka och glamourösa transan Angel Dumott Schunard.
Det är sjuttonde året i rad som elever från Viktor Rydbergs tre skolor sätter upp musikal. Förra året spelades Cabaret på Tyrol, och året innan dess Dracula – båda blev riktiga publiksuccéer.
– Det är roligt att det har gått så bra, samtidigt som det känns som en stor press att göra bättre ifrån sig än föregående års elever, säger Agnes Skonare Karlsson från Östermalm som spelar Mimi Marquez.

Gör audition
Årets musikal, precis som de tidigare, betygssätts och ingår i ett 100-poängsprojekt. Eleverna blir uttagna genom en audition och indelade i olika grupper.
– Sammanlagt är vi 67 elever. En del är kostymörer, andra jobbar med rekvisita, scenografi och smink. Själva ensemblen består av 38 personer. En del dansar bara. Andra sjunger, dansar och spelar, säger Kim Einhorn från musikalens marknadsföringsgrupp.
Musikalen Rent skiljer sig från föregående års uppsättningar på flera sätt. Något som ställer större krav på ensemblen enligt eleverna.
– Det här är en renodlad musikal där vi sjunger alla våra repliker. Det har man inte gjort tidigare. Vi som har huvudroller måste därför behärska både dans, teater och sång – det är lite tufft, men roligt, säger Daniel Säfström från Starrängsringen som spelar Mark Cohen.

Premiär om två veckor
Musikalen Rent innehåller dessutom inslag av sex, något som eleverna hade lite svårt för i början.
– Det är inte så ofta man blir uppmanad av sin lärare att ha analsex på scen. Många av oss hade aldrig sett varandra tidigare, och helt plötsligt skulle vi hångla. Det tog ett tag, men nu klämmer och känner vi på varandra rätt ogenerat, säger Hugo Broms.
Om drygt två veckor har föreställningen premiär på Maximteatern i Stockholm.
– Det är först nu det verkligen börjar kännas att det här är på riktigt. Visst är det nervöst, men det ska bli väldigt kul, säger Daniel Säfström.

Fakta

Så spelas Rent

Vad: Elever från Viktor Rydberg Jarlaplan, Viktor Rydberg Odenplan och Viktor Rydberg Djursholm sätter upp musikalen på Maximteatern.
Föreställningar: Fredag 13 januari, lördag 14 januari, söndag 15 januari, fredag 20 januari, lördag 21 januari, söndag 22 januari.