Ligger i. Michael Frödin skickar en baguette åt Eric Nelson. Brödet och soppor säljs till stöd för det ukrainska folket. Foto: Pekka Pääkkö

Eleverna som fixade baguetter och soppa för Ukraina

Eleverna på restaurangskolan Grillska i Hornsberg kom själva på idén att baka bröd och laga soppa till det stöd för det ukrainska folket.

  • Publicerad 08:36, 21 apr 2022

Det är bra drag inne i köket på gymnasiet Grillska på Lindhagensgatan mitt emot det gamla bussgaraget.

Vid en bänk i rostfritt stål med ett tiotal elever står Michael Frödin, Jonas Krause och Eric Nelson och rullar minibaguetter i matprojektet där slutprodukten blir matkassar till stöd för ukrainska flyktingar.

– Det är ett kul projekt för det är något nytt som vi inte gjort innan. Att det går till Ukraina känns bra för då hjälper vi folk som behöver hjälp, säger Michael Frödin innan han skickar en baguette åt Eric som rullar den i vallmofrön före jäsning.

– Precis som Michael tycker jag det är kul att göra något nytt och det är kul att pengarna går till något bra, säger Jonas Krause.

Impade. Lärarna Johannes Hagemann, Anders Blomkvist och Giorgio Monti är imponerade över elevernas engagamang. Foto: Pekka Pääkkö

Elevernas idé

In i köket kommer restaurangläraren Giorgio Monti. Han berättar att projektet började med att eleverna fick hälsa på Stadsmissionens (som också är Grillskas huvudman) verksamhet Matmissionen för att inspireras.

– Enda ramen var att vi har kök och att vi ska göra gott, säger Giorgio.

Sedan fick eleverna bestämma vad de skulle göra. Det blev att ta emot matsvinn och göra soppor, bröd och dricka på det.

Maten och drycken läggs i kassar som såldes på Lindhagensgatan 126 i onsdags för 60 kronor per portion. Men man fick betala ännu mer om man vill och all vinst går till Röda Korsets arbete för det ukrainska folket.

– Alla har engagerat sig i det här. Alla har ställt upp och bara kört och det har varit ett väldigt driv som man kanske inte ser på varje lektion i en gymnasieskola, säger Giorgio Monti och skrattar till.

Känner sig delaktiga

Lisa Adelly och Hampus Persson har inte stått vid bakbordet eller vid grytorna utan har ansvaret för att marknadsföra insatsen. De tycker också att det känns bra att göra något för Ukraina.

– Det är kul att får göra det man tycker om och att alla engagerar sig i en viktig sak och att man känner sig delaktig i den här frågan, säger Lisa Adelly.

Marknadsförare. Lisa Adelly och Hampus Persson har inte stått vid bakborden eller grytorna utan har ansvaret för att marknadsföra insatsen. – Det är kul att får göra det man tycker om och att alla engagerar sig i en viktig sak och att man känner sig delaktig i den här frågan, säger Lisa. Foto: Pekka Pääkkö